Jenny Söderlund är en av de nyanställda på Komatsu i Umeå. Företaget har vuxit till att i dag ha över 460 anställda.

Komatsu visar sina nyheter på Skogsnolia

Affärsliv24.
Skogsnolia blir första gången som Komatsu visar upp sina fyra, nya skördare utanför sina egna arrangemang. Deras förhoppning är att marknaden ska göra en lika stark tumme upp för skördarna som de gjort för de nya skotarna.
Roland Edlund
Publicerad 11 juni 2015 kl. 10:45

Roland Lundkvist, informationsansvarig på Komatsufabriken i Umeå, slår an tonen direkt.

- Nu är vi riktigt duktiga. Det är lika bra att vi säger det på en gång!

Nu kanske ni tänker att det ingår i hans jobb att säga så, men efter att ha studerat produktionsvolym och försäljningssiffror så framgår det att Roland Lundkvist har belägg för det han säger.

Komatsu tillverkar skogsmaskiner med samma namn och gick förra året upp som etta när det gäller skotarförsäljningen i Sverige. Hittills i år har den ställningen befästs.

Sett över hela världen är Komatsu Forest världens näst största tillverkare av skogsmaskiner. Förutom i Umeå finns även en fabrik i Chattanooga i USA.

Fabriken i Umeå har anor sedan 1961 då den grundades som Umeå Mekaniska. Ett antal ägar- och namnbyten har skett genom åren, men nu har det varit Komatsu så länge att namnet kanske börjar sätta sig i Umeåbornas medvetande?

För trots sin framgångsrika position är det nog så att företaget och dess verksamhet inte är så känd bland gemene man i Umeå.

- Vi har inte profilerat oss i stan eftersom det inte ger oss något mervärde, konstaterar Martin Ärlestig, fabrikschef.

- Vi säljer inga skotare och skördare på Rådhustorget, tillägger Roland Lundkvist som en förklaring till Affärslivs påstående att Komatsu är okänt bland Umeåborna.

Fabriken i Umeå beskrivs som komplett då den består av många olika kompetenser och yrkeskategorier, såväl på golvet som vid konstruktionsbordet. Tillgången på kärnkompetens samt att viktiga leverantörer som Cranab och Indexator finns i närområdet är starkt bidragande orsaker till att Komatsu växer i Umeå, och ser ut att ha en trygg framtid här.

- Våra japanska ägare tror på oss och vi kan satsa långsiktigt på det vi vill göra, säger Martin Ärlestig.

En satsning i närtid är att bygga en 700 kvadratmeter stor testyta på fabriksområdet, där skogsmaskinerna ska kvalitetssäkras innan de når ut på marknaden.

39 procent säljs till de nordiska länderna och 19 procent till Brasilien för att ta ett par exempel.

- I Ryssland ser vi en stor potential, säger Ärlestig.

De fyra nya skördarna som får världsmässpremiär på Skogsnolia är Komatsu 901, Komatsu 911, Komatsu 931 och Komatsu 951. Alla skördarna har en helt ny design, ny hytt, miljövänlig stage 4-motor, keyless-system och ny mediahubb. Dessutom har skördarna ett, för marknaden, helt unikt hydraulsystem. Tre hydraulpumpar och dubbla hydraulkretsar ska ge nog med hydraulkraft för förarna att utföra fler arbetsmoment samtidigt, som att svänga kranen, mata ut stocken och förflytta maskinen.

De nya skotarna har varit en stor försäljningsframgång som lett till större volymuppgång än beräknat, och dessutom nyanställningar vid fab-riken i Umeå och ett lyft för underleverantörerna.

- Vi är drygt 460 anställda. Det är cirka 40 fler än vad vi normalt brukar vara, säger Roland Lundkvist som liksom fabriken i Umeå uppmärksammats med utmärkelse av de japanska ägarna för sina insatser.

Komatsus rekryteringsbas när det gäller personalförsörjning beskrivs som god. Det finns en stor kompetens i regionen och många återvändare söker sig också till Komatsu. Dessutom är man med och tryggar återväxten genom att bidra till Dragonskolans teknikcenter, en satsning som blivit möjlig tack vare en donation på 35 miljoner kronor från Komatsu Forest. Donationen är i linje med den japanska företagsfilosofin, där företag av tradition ger tillbaka till det samhälle de verkar i.

ROLAND EDLUND

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten