Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på affärsliv24.vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Sam Hedman Utvecklingen av handeln i Hemavan har skapat ekonomisk tillväxt för fjällorten och kommunen i stort. Foto: Sam Hedman

Här växer handeln i länet mest

Publicerad 23 augusti 2015

Affärsliv24. Handeln i Storumans kommun växer snabbast i länet med Hemavan som draglok.
– Den största enskilda faktorn till uppgången är investeringarna i Hemavan, köpcentrum med Systembolag, säger Tomas Mörtsell, kommunalråd i Storuman.

Tillväxten är procentuellt sett störst och livsmedelsbutiken i Hemavan svarar ensam för en betydande del av uppgången. För det senaste räkenskapsåret uppgick omsättningen för Ica Fjällboden till 111 miljoner kronor, vilket var en kraftig ökning jämfört med året dessförrinnan.

Ica-butiken i centralorten Storuman omsatte som jämförelse 62 miljoner kronor och det understryker vad turismen, stugägare och gränshandeln betyder för enskilda handlare och Hemavan samt kommunen i stort.

Det är Handelns utredningsinstitut som presenterat utvecklingen för handeln 2014. I Umeå var omsättningsökningentotalt två procent, varav dagligvaruhandeln ökade med en procent. Totalt sett omsatte handeln i Umeå mer än i Sundsvall. Lite drygt åtta miljarder kronor jämfört med 7,9 miljarder. Sällanköpshandeln i Sundsvall omsatte 600 miljoner kronor mer än i Umeå och det förklaras främst av Birsta Köpcentrum med Ikea.

– Om man ser till försäljningsindex så säljs det åtta procent mer varor i Umeå än vad köpkraften i kommunen är, säger Anders Kjellander, näringslivsutvecklare.

2016 när Ikea och Ikano öppnar väntas den siffran öka i och med att fler besöker Umeå för att göra sina inköp.

2014 var 3072 personer anställda i handeln i Umeå. I länet hade handeln 6087 anställda.

I hela Västerbotten var omsättningen i dagligvaruhandeln 8,7 miljarder kronor medan det såldes sällanköpsvaror för 6,9 miljarder kronor. Totalt sett var tillväxten tre procent jämfört med 2013.

Vindeln sticker ut i negativ bemärkelse när det gäller tillväxt i handeln. Omsättningen för sällanköpsvaror minskade 2014 med 60 procent.

– Det var en dålig vinter och det påverkar oss som säljer vintergrejer. Dessutom försvann det butiker under året, men det tillkom också nya, säger Mats Olofsson, sport- och klädhandlare i Vindeln.

Handlarna i Vindeln ger inte upp. De tror på bättre vintrar och tider i allmänhet.

– Jag kör på och har inte tänkt bromsa in och hoppas att fler handlar lokalt, säger Olofsson.

I Storumans kommun är den totala försäljningen 28 procent större än vad köpkraften i kommunen är. När det gäller dagligvaruhandeln hela 128 procent större. Omsättningen för Ica-butiken i Hemavan är större än vad hela omsättningen för dagligvaruhandeln i Åsele, Dorotea och Bjurholms kommuner och ganska lika som i Sorsele kommun. En sak som kan bromsa fortsatt tillväxt för handeln i Hemavan är bristen på parkeringsplatser.

– I dagsläget vet vi inte hur vi ska lösa det, säger Tomas Mörtsell.

 

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.

Mest läst på Affärsliv24
Affärsbloggen
Visa alla bloggar
Ny vd till känt  Umeåbolag

Ny vd till känt
Umeåbolag

Affärsliv24. Efter några tunga år ser den nya vd:n positivt på framtiden. 0

Företag gav  274 jobb i länet

Företag gav
274 jobb i länet

Affärsliv24. – Jag är både glad och stolt, säger distriktschefen. 0

Umeåprofil köper  konkursdrabbat bolag

Umeåprofil köper
konkursdrabbat bolag

Affärsliv24. Dagen innan julafton gick bolaget i konkurs – nu köps det upp av Umeåprofilen. 0

Karriär i Norr