Häggströms Modehus i Lögdeå miljonsatsar tillsammans med Lersteten. Ett tiotal jobb väntas bli en av följderna.

Foppa satsar på modehus

Affärsliv24.
Häggströms Modehus i Lögdeå gör en storsatsning med en investering på 20 miljoner kronor. Med på tåget är Peter Forsberg och Lerstenen – och Nordmalings kommun som borgar för två miljoner kronor.
Västerbottens-Kuriren
Uppdaterad 9 september 2015 kl. 08:27

Planen för Häggströms Modehus är att fortsätta utveckla det befintliga modehuset, men också att bygga ut och ha en lager- och webbverksamhet med kända varumärken.

– Det gäller att se längre fram än den här veckan, säger ägaren David Häggström. Utvecklingen går mot webbhandel så därför vill vi anpassa oss i tid.

Satsningen handlar till stor del webbhandel, men också den befintliga butiken.

– Vi kommer även att uppdatera butiken och jag ser potential att mer än fördubbla verksamheten, säger Häggström.

Modehuset har i dag ett 20-tal anställda. Satsningen kommer att innebära ett tiotal nyanställningar.

– Initialt handlar det om lager- och logistikpersonal.

– Förhoppningsvis kan vi komma i gång med investeringen nu på direkten. Målsättningen är att det ska vara klart i slutet av mars nästa år, säger Häggström.

Fullmäktiges ordförande Ingemar Sandström (C) intygar att Lerstenens miljonsatsning var välkommen när ämnet diskuterades på måndagens möte.

– De allra flesta är väldigt för att det här, att det är ett spännande projekt och att det skulle betyda jättemycket för kommunen.

Men kommunen måste gå in som borgensman?

– Det är som vanligt, går man till de lokala bankerna så har de en annan syn på marknadsvärden än vad man har själv har, så bankerna sa att de är beredd att finansiera till en viss nivå, men ska de finansiera upp det som krävs för att bygga så behöver de en form av kommunal borgen, säger Ingemar Sandström.

Blev det någon diskussion angående att kommunen går in som borgensman på 2 miljoner kronor?

– En risk är det alltid, men en sån här satsning är unik för kommunen så det vore ju fantastiskt att få till det här. Och det är väl knappast någon större risk för kommunen heller, det har jag svårt att se med de intressenterna i grunden.

Och det håller rent juridiskt?

– Kommunen har tittat på det, för det är ju inte en sådär jättelätt fråga, det är ju likhetsprincipen och sådant, men genom att Lerstenen investerar i det här och det ska ges möjlighet för andra att på nåt sätt etablera sig, så blir det egentligen en finansiering av ett stort industrihus.

– Då har kommunen tolkat kommunallagen och kommit fram till att jo, det är möjligt faktiskt att kunna gå in som borgenär, att det finns synnerliga skäl att gå in och gynna det här.

Med på tåget är också Länsstyrelsen, som beslutade om att bidra med fem miljoner kronor i investeringsstöd. Landshövding Magdalena Andersson var också nöjd med investeringen som utgör 25 procent av kostnaden.

– Nu kommer det att hända mycket i Lögdeå – och Nordmalings kommun kan glädjas åt att det kommer att bli nya arbetstillfällen i kommunen, skriver Magdalena Andersson på sin blogg på vk.se.

Kommunalråd Madelaine Jakobsson (C) menar att Nordmaling behöver utveckling och fler företag.

– Så vi måste chansa lite. Håller det juridiskt? Vi tror det, men helt säker är det inte. Men vi måste chansa lite, det här är en för bra chans för att inte ta.

ROLAND EDLUND
MATTIAS WENNBERG

Annons
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten