Rolf Tannergård.

Umeåkoncern köps tillbaka från norsk jätte

Affärsliv24.
Goodtech i Sverige har köpts tillbaka av den tidigare ägaren Rolf Tannergård för 250 miljoner kronor.
Grunden i koncernen är i praktiken gamla El & Industrimontage, EIAB.
– När vi gick ihop med det det norska bolaget Goodtech blev det inte så bra som vi trodde. Nu tar Rolf sitt ansvar och bryter upp ägandet och köper tillbaka bolaget, säger Olle Backman, koncernchef.
Elin Olsson
Publicerad 19 oktober 2015 kl. 09:56

Rolf Tannergård grundade El & Industrimontage 1994 i Umeå. Koncernen fusionerades sedan med norska Goodtech ASA hösten 2010 och bytte då namn.

– Vi trodde då att sammangåendet skulle innebära både möjligheter och synergier, men det visade sig vara svårare i praktiken än vi hoppats och trott, säger Olle Backman.

Nu väljer alltså Rolf Tannergård att köpa tillbaka 100 procent av bolaget för 250 miljoner kronor. Tillträde sker i slutet av 2015.

– Det känns bra att ägarna tar sitt ansvar och bryter upp affären, säger Olle Backman.

Koncernen kommer nu att gå under namnet Eitech, en flirt med de båda varumärkena EIAB och Goodtech.

– Vi har hetat Goodtech i nästan fem år nu och har jobbat mycket med det varumärket. Med nya namnet Eitech kan vi dra nytta av bägge, säger Olle Backman.

I den svenska koncernen finns även bolaget Inac, med bas i Jönköping. Det bolaget byter dock inte namn.

På den tiden som företaget gick under namnet EIAB var koncernen majoritetsägd av familjen Tannergård, men samtidigt personalägd.

– Nu kommer personalen att få ett erbjudande igen om att gå in som delägare. Men affären måste göras i etapper. Rolf går in och köper 100 procent av av bolaget och efter tillträdet kan han gå ut med erbjudande till personalen. Familjen Tannergård kommer dock att hela tiden vara majoritetsägare, säger Olle Backman.

Det blivande Eitech omsätter cirka 2 miljarder svenska kronor och sysselsätter drygt 1 200 medarbetare på ett 30-tal orter i Sverige från Malmö i söder till Kiruna i norr.

– Nu ska jag och Rolf göra en roadtrip och besöka alla kontor i Sverige och berätta om affären. Men redan nu har vi pratat med alla chefer samt fackliga företrädare, och alla är positiva till återköpet.

På måndagen informerades personalen i Umeå, där företaget haft sitt säte hela tiden.

– För både kunder och den enskilde medarbetaren innebär affären ingen skillnad. Förutom att vi byter namn till Eitech efter jul. Det blir ingen verksamhetsskillnad för oss, det blir business as usual, säger Olle Backman.

Enligt företaget finns det goda förhoppningar om framtida tillväxt och lönsamhet eftersom orderstocken nu är den största i företagets historia.

– Ett lyckat projekt är lika med en nöjd kund vilket är avgörande för framgång och tillväxt. För oss är det viktigt att tänka långsiktigt i alla relationer med våra intressenter och på vilket sätt vårt arbete påverkar miljön. Detta verkar vara något som även våra kunder uppskattar, säger Rolf Tannergård.

Annons
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten