Gunbritt Nyberg.
Foto: Charlotte Bhatt

Aldrig för sent för en ny karriär

Affärsliv24.
Gunbritt Nyberg äger och driver det framgångsrika och rikstäckande företaget Senioruthyrning. Nästa år fyller hon själv 70 – och hon har inga planer på att sluta jobba.
– Jag vill ha flera friska år som företagare och skattebetalare, säger hon.
Västerbottens-Kuriren
Uppdaterad 28 december 2016 kl. 09:53

Den 13 december 1998 vaknade Gunbritt Nyberg upp på sjukhuset efter en kollaps. Kroppen hade tillslut sagt ifrån efter år av för mycket arbete och alldeles för lite sömn. Föga anade hon att det skulle ta över ett år innan hon kunde ta en promenad på egen hand eller att det skulle dröja ytterligare flera år innan hon skulle klara av att lyssna på musik eller se på tv.

Skulle någon då ha berättat för henne att i framtiden, om 17 år, skulle hon komma att driva ett framgångsrikt, rikstäckande företag med cirka 890 sysselsatta seniorer, då hade ingen trott det. Allra minst Gunbritt.

För vad gör man när verkligheten rycker undan dörrmattan? När man inte kan gå tillbaka till sitt arbete hur gärna man än vill? För Gunbritt handlade det om att lägga sitt företagande som marknadskonsult på hyllan. Hon försökte återuppta sina föreläsningar till kunder inom försäkringsbolag, banker, kommuner och universitet men för varje gång hon föreläste blev hon bara sämre och sämre.

Efter åtta års sjukskrivning ville Försäkringskassan sjukpensionera Gunbritt och hon fick panik.

– Jag minns att jag blev alldeles kall och bara tänkte att det inte får hända, det får bara inte ske! Men vad skulle jag göra? Jag ville arbeta men min kropp ville inte, säger hon.

Gunbritt började fundera på vad hon skulle kunna arbeta med som kroppen skulle klara av. Det var under en semesterresa till Cypern, i solstolen, som hon plötsligt mindes en tv-dokumentär. Den handlade om en företagare i USA som endast hade pensionärer som anställda.

– Jag började tänka och försöka se möjligheter. Skulle jag kunna göra något med ett gäng pensionärer? Jag tycker om att resa och om att hjälpa andra. Skulle jag kanske starta en resebyrå eller ett bemanningsföretag?

Gunbritt kontaktade sin ekonomiska rådgivare som föreslog att hon skulle starta ett bemanningsföretag då det visat sig vara lönsamt, men Gunbritt hade ingen erfarenhet av vare sig bemanningsföretagande eller att ha anställda. Trots det beslutade hon sig för att försöka.

Målsättningen var att hitta seniorer med arbetslivserfarenhet som kunde utföra jobben. Själv skulle hon sköta all administration och sälja för att skapa arbetstillfällen.
I januari 2007 var det dags för det första mötet. Ett hundratal pensionärer hade nyfiket samlats eftersom de var intresserade av att fortsätta jobba lite till och från. De fick veta att de hade rätt att tacka ja eller nej när de fick förfrågan om arbete och att de själva fick bestämma hur många timmar de ville jobba per månad.

– Helt plötsligt var jag chef med ett 50-tal seniorer som både kunde och ville jobba inom flera olika områden! utbrister Gunbritt.

– Jag blev tvungen att lära mig lönesystem och andra uppgifter som följer med när man ska sysselsätta så många personer. Men jag gillar att sälja, träffa nya människor och göra affärer. Det här var rena hälsokuren för mig!

Hon skapade Senioruthyrning Sweden AB under varumärket Senioruthyrning.se och märkte hur motivationen steg.
– Jag blev starkare, gladare och energin återvände.

Gunbritt bestämde sig för att inte låna pengar för att genomföra sin affärsidé. Hon tillverkade egna broschyrer på en seg, gammal dator och delade själv ut dessa i bostadsområdenas brevlådor. De långa promenaderna såg hon som en investering till en bättre hälsa.

Med åren har utmaningarna vuxit. Regeringens införande av ROT- och RUT-avdrag 2009 innebar många timmars extra administration.

– För att inte tala om allt nytt som händer inom it, säger hon. Jag får hela tiden använda min kreativitet för att utveckla företaget och det gillar jag.

I dag finns Senioruthyrning.se från Luleå i norr till Lund i söder och verksamheten bygger på ett franchisekoncept. Seniorer hyrs ut till företag och privatpersoner efter behov. Yrkesrollerna är allt från vaktmästare, ekonomer, chaufförer, läkarsekreterare, fotomodeller, värdar, värdinnor till hantverkare, snickare, målare och plåtslagare.

– Naturligtvis kan vi även erbjuda städpersonal, trädgårdsmästare och allt annat privatpersoner kan vilja ha hjälp med, säger Gunbritt.

Nu hoppas hon att det finns fler personer runt om i Sverige som, liksom hon, vill göra en ny karriär och jobba tillsammans med Senioruthyrning.se. Hon behöver helt enkelt fler samarbetspartners.

– Ibland tänker jag tillbaka. Tänk om jag hade gett upp och sjukpensionerat mig när jag mådde som sämst. Då hade jag inte haft möjligheten att starta företaget i 60-årsåldern.

Nästa år fyller hon 70, men har inga planer på att sluta jobba.
– Jag vill ha flera friska år som företagare och skattebetalare. Jag jobbar för att jag gillar att jobba. Det ger mig stimulans och det har gjort mig frisk. Så det är aldrig för sent att börja om med något nytt, att starta en ny karriär, säger Gunbritt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten