Bo Zolland har designat båtarnas Tesla.

Umeåbo designar flygande elbåt – båtarnas Tesla

Affärsliv24.
Umeåbon Bo Zolland har designat en flygande elbåt. Den är hälften så lätt som en vanlig båt och tros revolutionera hela branschen.
– Det är ett otroligt roligt uppdrag, säger Zolland.
Elin Olsson
Publicerad 14 november 2015 kl. 07:01

För ungefär ett år sedan tog Gustav Hasselskog kontakt med Bo ZollandZolland Design för att få hjälp med en elbåt han planerade att bygga.

– Det lät som ett kul uppdrag, men man har blivit luttrad med åren och jag tänkte att ja, vi får väl se hur det blir. Nio av tio idéer av den här magnituden brukar falla på grund av tunn finansiering, teknikhinder eller annat, säger Zolland.

Men Gustav Hasselskog visste vad han snackade om. På kort tid lyckades en stor summa pengar samlas in, bland annat via crowdfunding och Vinnova, och till sommaren börjar båten säljas.

– De sju första båtarna är redan sålda – trots att de inte är klara. Och då kostar de ändå mellan tre och tre och en halv miljon kronor styck, säger Zolland och tillägger att två av båtarna har köpts av affärsmän från London.

Elbåten byggs i kolfiber och de mest energitäta batterier som finns, samma sorts litiumjonbatterier som finns i superelbilen Tesla. Räckvidden är fem gånger länge än dagens elbåtar och tack vare konstruktionen i kolfiber väger den bara hälften så mycket som en traditionellt byggd båt. Båten är nästan helt tyst och går utan stamp i upp till en meter höga vågor. Det beror på att den är utrustad med bärplan – eller vingar under vattnet – vilket är en gammal teknik som gör att hela skrovet är i luften.

Bo Zolland ingår i teamet på företaget som bygger båten – Candela Speed Boat AB, som har kontor i Stockholm. Hans uppdrag har varit att designa båten, men även loggor och färgsättningar.

– Båten ska ha en snygg och sexig design, den ska vara sportig och läcker. Det var det som var det viktigaste, att den skulle bli elegant. Någon som vill ha en Porsche ska kunna tänka sig att köpa en sådan här. Det ska vara lite som båtarnas Tesla, säger Zolland.

Teamet, som består av experter från hela världen, håller nu på att slutmontera den första prototypen. Förhoppningen är att kunna provköra den i februari.

– Det ska bli fantastiskt, säger Zolland, som inspirerats mycket av bilinredningar när han designat båten.

Redan nu har intresset varit enormt kring båten och flera beställningar har trillat in från kunder i hela världen, från Seattle till St Petersburg – utan en krona i marknadsföringsbudget.

– Det här är en båt för dem som vill ligga i framkant. Samtidigt kan det bli en båt som revolutionerar hela branschen. Det är väldigt roligt för mig att få vara med i den här typen av projekt – det är helt unikt, säger Bo Zolland.

Annons
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten