Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på affärsliv24.vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Statistik: Nysvenskar startar många företag

Publicerad 10 december 2015

Affärsliv24. Sex av tio hotell- och restaurangföretag i Sverige drivs av någon som är född utanför Norden. Det visar statistik som Visma sammanställt från SCB.

– Det finns en stor entreprenörsanda bland människor som sökt sig till ett nytt land. Genom att underlätta för fler utrikesfödda entreprenörer att starta nya företag kan Sverige stärka både sin ekonomi och sin sammanhållning på lång sikt, säger Daniel de Sousa, vd för Visma Spcs.

Människor födda utanför Norden stod bakom 53 451 företag i Sverige 2013. Bland dem sysslade var femte företag, 10 699 stycken, med hotell- och restaurangverksamhet. Det är betydligt fler än de 7 361 företag i branschen som drevs av inrikesfödda, och innebär att nästan sex av tio hotell- och restaurangföretag drevs av någon som kom från ett land utanför Norden. Det ska jämföras med att 17 procent av Sveriges befolkning hade utomnordisk bakgrund.

Den näst vanligaste branschen för utrikesföddas företag var handel och reparation av motorfordon, med 8 534 bolag. Därefter följde den kategori som kallas annan serviceverksamhet och bland annat omfattar frisörer och reparatörer inom en rad områden. Byggbranschen var den fjärde största sektorn.

– Företagande är en oerhört stark kraft för integration som Sverige måste ta vara på. Utrikesfödda entreprenörer är en tillgång som bidrar till att nya verksamheter växer fram och skapar jobb, säger Daniel de Sousa.

Bland företagare födda i Norden var det vanligast att driva verksamhet i sektorn juridik, ekonomi, vetenskap och teknik. Där ingår företag som revisionsbyråer, teknikkonsulter och forskningsföretag. Näst vanligast var företag inom byggbranschen.

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.

Mest läst på Affärsliv24
Affärsbloggen
Visa alla bloggar
Därför såldes Rapunzel

Backlund: Därför såldes Rapunzel

Affärsliv24. Ida Backlund talar ut om försäljningen – och sitt medfödda hjärtfel. 0

Jord- och skogsägare  får 158 miljoner

Jord- och skogsägare
får 158 miljoner

Affärsliv24. Medlemmarna i banken får dela på 158 miljoner i utdelning. 0

Coop köper  Ica-butik i Umeå

Klart: Coop köper
Ica-butik i Umeå

Affärsliv24. Butiken ska ställas om till en Coop på rekordtid. 0

Karriär i Norr