Clarence Jacobson.
Foto: MIKAEL HANSSON

Affärer för 25 miljoner för Umeåföretag

Affärsliv24.
Med en ny affärsmodell har Oryx Simulations tagit in 25 miljoner kronor i nya affärer under de senaste tre månaderna. Vd:n Clarence Jacobson menar att nu vänder företaget uppåt igen efter ett år som varit lite skakigt.
Elin Olsson
Publicerad 28 januari 2016 kl. 14:00

Oryx utvecklar träningssimulatorer för utbildning av förare och operatörer till tunga fordon och maskiner. Tekniken har varit efterfrågad över hela världen och Umeåföretaget har bland annat haft jättarna Atlas Copco, ABB och Komatsu Forest som kunder. Mellan 2010 till 2014 ökade också omsättningen från 23 miljoner kronor till 52 miljoner, skriver Infotech Umeå.

Men i slutet av 2014 och under hela 2015 drabbades gruvbranschen över hela världen av låga råvarupriser och minskad efterfrågan. Gruvbolagen ströp sina investeringar och inköp av nya simulatorer hamnade på väntelistan.

Det blev ett slag också mot Oryx trots att maskintillverkare inom skogsindustrin, frakt och konstruktion fortsatte att beställa simulatorer. Följden blev att Oryx under 2015 fick se över hela sin affärsverksamhet.

– Vi har tvingats välja, säger Clarence Jacobson. Men också vågat välja, fortsätter han efter en stunds tystnad.

Tidigare har Oryx inte bara utvecklat tekniken för simulatorer utan även varit med och hjälpt maskintillverkarna att sälja in utbildningar ute på marknaden. Det har inneburit en splittrad verksamhet med mängder av kontakter med yrkesskolor och företag. Nu har Oryx istället valt att fokusera på sin kärnteknologi, teknologi för simulatorer, de är världsledande inom. Enligt Clarence har det inneburit en fullträff.

– Sedan oktober, på lite drygt tre månader, har vi gjort affärer på närmare 25 miljoner kronor, konstaterar han.

Omsvängningen innebär att Oryx i fortsättningen enbart vänder sig till maskintillverkarna. Att fokusera på att vara ett specialistföretag som kan leverera en lösning som maskintillverkare kan använda gentemot sina kunder för utbildning, men även använda i sin produktutveckling liksom för marknadsinsatser, exempelvis under mässor, skriver Infotech Umeå.

– Det blir effektivt för maskintillverkaren att använda samma simulering hela vägen. Vi är en av få spelare i världen som kan tillhandahålla detta, säger Clarence Jacobson.

– Det är där som vårt fokus ligger idag. Vår prio är inte att vara ute och sälja till maskintillverkarnas kunder. Det vi ska göra är att vara bäst på att göra virtuella maskiner, säger Clarence Jacobson till Infotech Umeå.

Annons
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten