Bicky Chakraborty.

Hotellkung till Umeå

Affärsliv24.
Bicky Chakraborty är ensam ägare till en av Sveriges största hotellkedjor. Elite Hotels har i dag 32 hotell på 22 orter i Sverige. I koncernen ingår också pubkedjan The Bishop’s Arms. I samband med Elite Mimers invigning besökte han Umeå.
Roland Edlund
Publicerad 9 april 2016 kl. 06:29

Vad tycker du om ditt senaste hotell, Elite Mimer?

– Jag har ett problem med mig själv och det är att jag aldrig blir riktigt nöjd, men grundtankarna och byggnadens karaktär när det gäller höjd och bredd känns bra. Fast jag skulle önska att det hade varit möjligt att ha mer synligt tegel interiört.

Har du lagt märke till något som du inte är riktigt nöjd med i rummen?

– Jag övernattade på hotellet natten till onsdag och när jag låg i sängen såg jag bak­sidan av tv:n. Det är inte ett bra sätt att somna in på. Därför tog jag kontakt med inredaren direkt på natten för att han skulle ändra på det. Jag vill fixa så att gästen ska få ut maximalt av sin vistelse.

Hur länge har du varit intresserad av att etablera hotell i Umeå och varför blev det just Mimerskolan du fastnade för?

– Jag har haft ögonen på Umeå i 8–10 år. När jag satt i Tillväxtverkets styrelse var Chris Heister, dåvarande landshövding i Västerbotten, ordförande och jag besökte stan vid några tillfällen. Tidigare näringsminister Maud Olofsson tipsade mig om Mimerskolan som vann mitt hjärta. Tradition, kvalitet och flärd.

Vad säger du om Umeå som hotellstad?

– De säger att det är en bra hotellstad, bra med genomresande, men konkurrensen är tuff. Vi måste prestera. Det är alltid enklare om man är bäst i klassen, men det måste man bevisa.

Kan den tuffa konkurrensen leda till att ni inte kan få ut de priser ni vill för hotellrummen?

– Min uppfattning är att om man kan visa att hotellet är bra och har bra service så är gästen beredd att betala.

Hur många hotell har du bott på genom åren, uppskattningsvis?

– Jag är traditionalist på så vis att jag ofta bor på samma hotell när jag besöker olika städer så det har inte blivit så många hotell. Jag kommer närmast från Zermatt i Schweiz och där har jag bott på samma hotell under de senaste 28 åren, ett hotell som varit familjeägt i 110 år.

Hur blir man en bra hotellchef?

– Du ska ha ett starkt intresse för att ta hand om andra människor. Det är en livsstil dygnet runt. Kyrkan stänger, flygplatsen stänger, men hotellet stänger aldrig. En hotellchef ska se till att personalen är motiverad och komma ihåg att varje gäst har något att berätta. Det är något att ta lärdom av.

Har ni fler satsningar på gång i Umeå?

– Vi har en lokal i källaren på hotellet som är cirka 150 kvadratmeter som vi ännu inte vet vad vi ska göra med. Det kan bli vad som helst, en hamburgerbar eller kanske ett mini-Bishop’s Arms? Vi får se.

Du har som motto att göra minst en god gärning varje dag. Vad var gårdagens goda gärning?

– Jag pratade med Sara (Johansson, hotellchef) om hur vi kan göra lobbyn ännu mysigare och jag pratade med restaurangchefen (Peter Vegh) hur vi ska nå Umeåborna.

1984 var du en av de första i Sverige som hade mobiltelefon. Vad betyder mobiltelefonen för dig i dag?

– Det är en livsstil. Jag klarar mig inte utan mobiltelefon. Jag är ingen baddare på det digitala, men jag bestämmer inte utvecklingen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten