Krister Olsson investerar i nytt ishotell

Affärsliv24.
I november 2016 öppnar ishotellet i Jukkasjärvi en isupplevelse – som ska vara öppen 365 dagar om året.
Medfinansiärer är Umeåentreprenören Krister Olsson och Fort Knox.
Elin Olsson
Uppdaterad 3 juni 2016 kl. 15:38

Det året-runt-öppna Icehotel 365 ska erbjuda besökarna ett alternativ till vinterns klassiska Icehotel, nämligen valmöjligheten att kombinera sin isupplevelse med exempelvis hundspann och norrsken, eller med en älvtur under midnattssolen.

– Vi kommer helt enkelt att få bättre förutsättningar att möta marknadens behov under såväl norrsken som midnattssol och på så sätt kan vi locka besökare till sommar- som vinteraktiviteter norr om Polcirkeln, säger Yngve Bergqvist, grundare och initiativtagare till Icehotel och Icehotel 365.

Idén att skapa en permanent isupplevelse har länge funnits inom företaget, men det är först nu man hittat en teknisk lösning som är hållbar och miljövänlig. Dessutom har Icehotel fått tre nya aktieägare; Fort Knox, Krister Olsson och en grupp investerare, Icehotel:s vänner, som hjälper till att realisera drömmen om en isupplevelse året-runt.

Krister Olsson och Fort Knox investerade nyligen i Umeåbaserade Dohi, och Fort Knox gick även in nyligen i Limes Audio.

Den 2 100 kvadratmeter stora anläggningen ska fyllas med is och snö från Torne älv och när vintern kommer blir den permanenta isupplevelsen en del av det klassiska ishotellet.

På insidan av Icehotel 365 ska det finnas nio lyxsviter med bastu och badrum i varje svit samt 11 konstsviter; alla skulpterade av utvalda konstnärer. Det ska också finnas en stor isbar som serverar champagne samt ett isgalleri.

Temperaturen kommer att vara fem minusgrader året om i den nya byggnaden – och den kylmaskin som ser till att Icehotel 365 hålls kallt under sommaren drivs med energi från en solcellsanläggning som just nu byggs på Icehotel. Jukkasjärvi ligger 200 kilometer norr om Polcirkeln och under sommarhalvåret lyser solen motsvarande 100 dagar i sträck.

– Enligt våra beräkningar kommer Icehotel totalt sett att minska sitt energibehov. Våra solceller tar nämligen vara på det näst intill konstanta dagsljuset under sommarmånaderna. Vi kommer därför kunna producera cirka 75 kilowatt mellan april och september, vilket ger ett energiöverskott som vi kan använda för att driva befintliga byggnader som till exempel restauranger, kontor och varma rum, säger Yngve Bergqvist.

Hans Eek, arkitekt och expert på hållbart byggande, har varit med och utvecklat idén till Icehotel 365 och tagit fram skisserna på hur den nya anläggningen ska se ut.

– Tekniken för att driva anläggningen är hållbar och enklaste man kan tänka sig – vanligtvis bygger man för att hålla kylan ute och värmen inne, men nu ska vi bygga en anläggning för att hålla värmen ute, säger Hans Eek.

Annons
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten