Ida Backlund.

Entreprenören som erövrar världen med sitt löshår

Affärsliv24.
Umeåbon och entreprenören Ida Backlund, grundare av löshårsföretaget Rapunzel of Sweden, är extremt framgångsrik. Hon har nyligen bildat ett eget investmentbolag, hon vinner priser på löpande band och är inbjuden talare på Nordic Business Forum, där även Chad Hurley som grundat Youtube deltar – med 1 500 besökare på plats och 10 000 streamande gäster. Om det och mycket annat berättar Ida Backlund i en intervju med Affärsliv24. Dessutom avslöjar hon en och annan nyhet.
Elin Olsson
Publicerad 27 augusti 2016 kl. 07:45

Vad ska du prata om på Nordic Business Forum?

– Jag ska prata om min resa, vad som har hänt på vägen. Jag ska berätta om hur det var att starta Rapunzel, vilka framgångsfaktorerna var, vilka motgångar jag mött och vilka misstag jag gjort – men även hur jag tänker kring mitt investeringsbolag. Vi byggde upp Rapunzel, utan att ta ett enda lån, till ett 120-miljonersbolag. Jag har lagt oerhört mycket jobb och hjärta på det, så att sälja majoriteten av aktierna till investmentbolaget Valedo är absolut känslosamt. Det ska jag också tala om.

Har du besökt eventet tidigare?

– Jag var tillfrågad att tala förra året också. Då var Nordic Business Forum i Finland – och jag skulle då tala efter guvernören Arnold Schwarzenegger. Tyvärr fick min dotter feber så jag stannade naturligtvis hemma med henne, men jag gör ett nytt försök i år.

Hur förbereder du dig?

– Det tar rätt mycket energi att hålla – och förbereda sig inför – ett sånt här föredrag, framför allt om man har mycket annat man ska hinna med samtidigt. Jag brukar inte vara den som vill ha allting färdigt exakt vad jag ska säga utan jag vill att det ska komma lite spontana saker också. Då kommer det från hjärtat! Själv tycker jag att det kan vara tråkigt att lyssna på någon som har allting inövat.Sedan brukar jag tänka på att få tillräckligt med sömn kvällen innan, se till så att jag är på plats i tid och att all teknik fungerar. Jag är en riktig tidsmänniska, man måste alltid vara i tid! Men sen är det bara att känna lugnet, det blir vad det blir – det är i alla fall superroligt att ha fått frågan.

Ni öppnade nyligen en concept store i Helsingfors, den första fysiska salongen utomlands, hur gick det?

– Ja äntligen, det blev jättelyckat. Kvällen innan öppning hade vi en vip-invigning för lite kända profiler, bloggare och näringslivsfolk från Helsingfors. Det kom runt 50 personer så det blev riktigt trångt där inne. Det är ju vår första salong utanför Sverige – och vår sjätte salong totalt. Finland är vår näst största marknad i e-handeln efter Sverige, så det var himla roligt och efterlängtat att öppna där.

Ser salongen ut precis som alla de andra?

– Vi har en ny varumärkesplattform och för att vårt koncept ska ligga i linje med den har vi förnyat designen en aning. Det är lite mysigare – och superfint och trevligt. Dessutom ligger salongen mitt i en galleria, det är första gången vi har det så.

Ska ni öppna fysiskt i fler länder?

– Ja, vi öppnar en concept store inom kort i Tyskland också. Vi växer otroligt mycket i Tyskland på e-handeln så det ska bli jättespännande.

Är det något nytt på e-handelsfronten?

– Just innan sommaren öppnade vi för e-handel i både Frankrike och Italien och där har det börjat rulla igång. I Frankrike är det en liten annan marknad så vi har tagit fram några anpassade produkter just för dem – mer mörka och lockiga hårtyper. Dessutom breddar vi ordentligt inom hårprodukter med schampon, hårsmycken och håroljor till exempel. Det är roligt, det händer mycket!

Du har startat ett eget investmentbolag, Backlund Invest, vad ska du investera i?

– Investmentbolaget äger redan delar av Rapunzel och webshoppen Style Level. Sedan för någon dag sedan blev det faktiskt klart med min tredje investering, men jag kan inte säga mer om det i dagsläget. Det är jättekul att det kommit in många förfrågningar från både större och mindre bolag kring både investeringar och samarbeten. Men det är en viss process. Vissa väljer jag ut och träffar, men det måste verkligen kännas rätt för alla parter om jag ska investera. Först när jag känner att det är något som passar mig kommer jag att ge mig in i det.

Är det särskilda branscher du tittar mest på?

– Framför allt är det spännande med e-handel och retail. Det får gärna vara kvinnliga branscher eller produkter, för det förstår jag mig på bra. Utöver det så tittar jag på fastigheter och skogsfastigheter. Min mamma och pappa har i hela sina liv byggt upp stora skogsfastigheter i Grönåker och nu har vi gjort en generationsväxling så att jag och mina syskon har tagit över skogen. Nu sitter jag och tittar på om man kan köpa till ännu mer. Det är en helt annan bransch, men det man känner för med hjärta och själ är rätt.

Du är engagerad i cancerfrågan, berätta om det?

– Jag vill kunna hjälpa till och göra skillnad. Min mamma fick bröstcancer och var väldigt dålig en period, det var en jättejobbig tid för oss allihop – och många man känner drabbas på samma sätt. Det är inte direkt mitt område att komma på ett botemedel – även om jag gärna önskade att jag kunde – men då får man hitta på andra sätt att hjälpa. Därför startade jag en stiftelse genom Rapunzel, dit bolaget skänker 10 procent av den totala försäljningen av våra peruker varje år. Dessutom har vi en hårsnodd som vi säljer, där hela summan går oavkortat till stiftelsen. En gång per år har vi en gala där vi delar ut pengarna, som alltid går till forskning eller utbildning inom cancer.

Ryktet har sagt att Rapunzel ska lämna Umeå, vad säger du om det?

– Det ska vi inte göra. Det har vi inte ens pratat om.

Vad gör du om tio år?

– Då har det hunnit hända mycket om jag känner mig själv rätt. Då har jag byggt upp en stor portfolio med många bolag, där alla har roligt, utvecklas, växer internationellt och kan dra nytta av varandra. Jag kommer att investera i max fem bolag åt gången – mitt mål med investeringen är att tillsammans med medgrundaren driva upp företaget i cirka fem år och sen sälja det. Så om tio år jobbar jag vidare med investeringsbolaget och andra privata investeringar, men har mycket tid med familjen, barnen och livet i sig – få känna lugnet, vara ute i naturen och njuta, vara med de närmaste vännerna och mina föräldrar. I många år har mycket sådant fått stå åt sidan, men vad är viktigast i livet egentligen – jo, att ta hand om sig själv och sin familj.

Annons
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten