Affärsliv24:s redaktör Elin Olsson får testa Hololens.
Foto: Torbjörn Jakobsson
1 av 3

Umeå först i Europa med smart teknik

Affärsliv24.
CGI i Umeå är bland de första i Europa med att utveckla applikationer för Microsoft Hololens. De smarta glasögonen har många användningsområden, bland annat för industrin och huskonstruktioner.
Elin Olsson
Uppdaterad 2 september 2016 kl. 15:42

Den 1 januari 2015 lanserade Microsoft en video om en helt ny produkt – Hololens, ett headset som liknar ett par glasögon, med en inbyggd dator för hantering och projicering av tredimensionella bilder, så kallade hologram.

– Hololens gjorde det möjligt att visualisera sina jobb och dela idéer med varandra på ett helt nytt sätt. Efter att vi sett den videon kände vi verkligen att vi ville testa hårdvaran i ett projekt, säger Anders Abrahamsson, teamledare på CGI.

CGI var det första företag utanför Nordamerika som fick en Hololens av Microsoft och även den unika tillåtelsen att använda hårdvaran och utveckla nya applikationer och tillämpningar.

Bland annat har CGI hjälpt Biobanken Norr, som hanterar över fyra miljoner provrör, att visualisera all sin data på ett överskådligt och enkelt sätt.

– Det här är en teknikrevolution, som kommer att hjälpa företag att spara otroliga mängder tid och pengar, säger Anders Abrahamsson. Tack vare Hololens slipper man till exempel ta med sig en plocklista ned på lagret, istället läggs informationen om vad man ska ta med sig därifrån i Hololens. Hololens kan även se hur man kör truck snabbast från A till B på ett lager samt enkelt identifiera felaktiga produkter på ett löpande band – produkter som ska kasseras.

CGI har även ett samarbete med relativt nybildade 3D Nord då det gäller byggsektorn. Enligt Anders Abrahamsson är byggkonstruktioner och arkitektur ett ypperligt användningsområde för Hololens.

– Man kan flytta objekt från dataskärmen till ett hologram och exempelvis ta en 3D-modell och placera ut den på en tomt för att se hur byggnaden passar direkt på plats. Du ser hur huset ser ut på tomten och du kan även vrida huset och ge det en ny position, säger Anders Abrahamsson.

Han tillägger:

– Man kan också förstora upp hologrammet till verklig storlek och gå in i huset på tomten. Där kan man se köket innan det är färdigbyggt och man kan titta ut genom det virtuella köksfönstret och se hur utsikten skulle bli om huset byggs där.

Hololens har en mängd användningsområden i ett vanligt hem, till exempel att applicera webbläsare, musikspelare och streamingtjänster i exempelvis ett kök, för att kunna omge sig med nyheter, musik och tv.

– Men Microsofts tanke initialt är inte att Hololens ska användas av privatpersoner, utan att tekniken ska vara riktad mot företag. Där finns det enorma möjligheter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten