Sportige Fredrik Häggström.

Länsbon om jobbet som chef i London

Affärsliv24.
Den tidigare Umeåbon Fredrik Häggström är sedan 2010 chef vid Business Swedens kontor i London.
Elin Olsson
Publicerad 1 oktober 2016 kl. 07:25

– Speciellt roligt tycker jag det är när företag från Västerbotten etablerar sig i Storbritannien. Det finns så många duktiga innovativa företag i länet, säger han.

När Fredrik Häggström växte upp i Ersmark och Kåge, var idrott hans stora passion.

– Jag spelade både fotboll och ishockey i Kaif, åkte längdskidor och dessutom tränade jag taekwondo och var med om att starta föreningen Soo Shim som i dag är den ledande taekwondoföreningen i Sverige med 600 medlemmar, berättar han.

Fredrik, som själv har tredje dan svart bälte, var under en period föreningens huvudtränare.

På gymnasiet ville han först bli byggare, målare eller golvläggare.

– Men sedan bytte jag till ekonomiprogrammet och sökte in till Umeå universitet.

Innan han gav sig in i universitetsvärlden hann Fredrik också med att för Skellefteå kommuns räkning vara med om att genomföra en mässa som visar på möjligheter i länet, göra värnplikten och under ett år studera ledarskap inom idrotten.

I Umeå läste Fredrik, förutom ekonomi, också ryska som extrakurser vilket skulle visa sig vara en värdefull kunskap i hans vidare väg ut i arbetslivet. Efter utbildningen fick han nämligen jobb vid dåvarande Exportrådets kontor i Riga i Lettland.

– Detta var i början av 2000-talet när många svenska företag expanderade sin verksamhet i Baltikum.

Efter tre år i Exportrådets tjänst rekryterades Fredrik som marknadschef i Baltikum för japanska Yamaha Motors. Efter två framgångsrika år hos dem ville Exportrådet ha honom tillbaka. Den här gången som chef för deras kontor i Moskva. 2007 flyttade Fredrik och hans lettiska fru Sigita dit.

– Det här var en gyllene tid för Ryssland som då hade en tillväxt på tio procent per år.

Han konstaterar att tiden i Ryssland var mycket spännande och att han fick jobba med många intressanta bolag men att det också fanns en hel del orosmoln.

– Vårt kontor låg bara ett kvarter ifrån den tunnelbanestation där självmordsbombare sprängde sig till döds.

Hösten 2010 fick så Fredrik erbjudandet att bli chef för Business Swedens kontor i Londons som även har hand om Irland. Här har han nu basat för de tolv anställda under de senaste sex åren.

– Det var en bra timing eftersom Storbritannien då rest sig från en tung tid med recession. Storbritannien är faktiskt det land i Europa som klarat sig allra bäst ut finanskrisen och varit den snabbast växande ekonomin i Europa.

Fredrik konstaterar att Storbritannien är Sveriges fjärde största exportmarknad och att det i Storbritannien och på Irland finns cirka 1 000 svenska dotterbolag.

Förutom att London är världens ledande finansiella centrum är Storbritannien också tunga när det gäller tillverkning av fordon, där de är tredje störst i Europa och även tunga på tillverkning av flygplan, med Boeing i spetsen. De fokusområden Londonkontoret har i dag är ICT, detaljhandel, miljöteknik och energi samt hälso/sjukvård och medicinteknik.

– På den här marknaden har Sverige ett mycket gott rykte och man är mycket intresserade av svenska produkter, med spetsvarumärken som Volvo, Ikea och H&M. Svenskt mode är mycket hett i Storbritannien just nu och till exempel har Lindex nyligen etablerat sig här. Vad gäller livsmedelsindustrin finns numera också Norrmejerier på den brittiska marknaden

Fredrik passar på att slå ett extra slag för miljötekniken.

– Inom det området finns goda möjligheter eftersom stora investeringar är på gång i Storbritannien. I Sverige står fjärrvärmen för 50 procent av uppvärmningen medan motsvarande siffra i Storbritannien bara är 3 procent. Nu vill regeringen ta ett första steg och öka detta till 8 procent. Vi arbetar exempelvis tillsammans med ett 30-tal svenska bolag inom industrin för att öka deras tillväxt i Storbritannien.

Fredriks familj, som förutom frun Sigita även består av sonen Hugo, 3 år, bor i området S:t Johns Wood i norra London.

– I oktober väntar vi också tillökning i familjen.

Hans stora fritidsintresse är fortfarande idrott där cykling är nummer ett.

– Jag cyklar ofta runt i Regents Park. Dessutom håller jag på med triathlon och skidåkning. Har åkt Vasaloppet sju gånger och det blir flera triathlontävlingar varje år. Två gånger har jag också genomfört Iron Man i Wales, säger han.

Lasse Westerlund/Norran Affärsliv

Annons
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten