Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på affärsliv24.vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Känt flygbolag fyller 70 år

Publicerad 16 september 2016

Affärsliv24. Lördagen den 17 september är det precis 70 år sedan det första SAS-flyget lyfte. det firar flygbolaget – både i luften och på marken.

FÖLJ ÄMNEN

Som en del i firandet har SAS dedikerat en jubileumsavgång mellan Stockholm och Köpenhamn, där det även bjuds på en catwalk med tidigare uniformer ombord. Inför flygningen kommer SAS vd Rickard Gustafson att hälsa välkomna i gaten. I loungerna i Stockholm, Oslo och Köpenhamn bjuds gästerna även på tårta och champagne.

– Det är viktigt att markera dagen gentemot våra passagerare som flyger med oss. Jag vill tacka varenda passagerare och medarbetare som har bidragit till SAS 70-åriga historia och till vår framtid. Vi har under 70 år varit en del av många fantastiska reseberättelser och många fler kommer det att bli framöver, säger Rickard Gustafsson, koncernchef för SAS.

SAS bildades som en sammanslagning av de norska, danska och svenska flygbolagen den 1 augusti 1946. Den första flygningen var den 17 september, då 28 speciellt inbjudna gäster upplevde den första flygningen med SAS nya DC-4 ”Dan Viking” från Stockholm till New York.

Resan tog 25 timmar med mellanlandningar i Köpenhamn, Prestwick i Skottland och Gander på Newfoundland. I dag kan du flyga direkt från exempelvis Köpenhamn/Stockholm till New York på 7 timmar.

SAS har under årens lopp lanserat världens första jorden-runt-flyglinje, in-flight entertainment system, turistklass och sovsäten. SAS var det första flygbolag som erbjöd separat incheckning och lounger och som anställde den första kvinnliga yrkespiloten. SAS jobbar även med hållbart flyg, satsningar på biobränsle och gröna inflygningar, vilket sparar flygbränsle och minskar klimatpåverkan.

– SAS har varit pionjärer på många viktiga områden i flygbranschen, konstaterar Rickard Gustafsson.

Just nu utvecklar SAS nya idéer och innovationer för framtidens resor – från boardingkort som mikrochip under huden till smarta och personliga bagagelappar.

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.

Mest läst på Affärsliv24
Affärsbloggen
Visa alla bloggar
Ny vd till känt  Umeåbolag

Ny vd till känt
Umeåbolag

Affärsliv24. Efter några tunga år ser den nya vd:n positivt på framtiden. 0

Företag gav  274 jobb i länet

Företag gav
274 jobb i länet

Affärsliv24. – Jag är både glad och stolt, säger distriktschefen. 0

Umeåprofil köper  konkursdrabbat bolag

Umeåprofil köper
konkursdrabbat bolag

Affärsliv24. Dagen innan julafton gick bolaget i konkurs – nu köps det upp av Umeåprofilen. 0

Karriär i Norr