Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på affärsliv24.vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Foto: Edelphoto Erik Andersson och Anders Ledin.

Umeåföretag växer – vill anställa fler

Publicerad 27 oktober 2016

Affärsliv24. Umeåbolaget och kapitalförvaltaren Placerum växer.
– Vi har vuxit med fyra medarbetare det senaste halvåret och planerar att anställa ytterligare, säger Anders Ledin, vd.

Placerum grundades 2002 av Erik Andersson och Anders Ledin. Fram till 2005 bedrevs verksamheten som franchisetagare för ett stort nationellt försäkringsbolag, men Anders och Erik insåg med tiden att de ville göra en förändring.

– Vi märkte att försäkringsbolaget vi jobbade för, liksom många andra aktörer i branschen, inte jobbade aktivt med att byta fonder åt sina kunder utifrån rådande marknadsläge. Istället byttes bara fonderna när rådgivaren hade möte med kunden. Så ville inte vi jobba, säger Erik Andersson.

– Dessutom hade de i princip enbart sina egna fonder i portföljen – vi ville ge kunderna tillgång till alla fonder på marknaden, säger Anders Ledin.

Sagt och gjort. 2006 startade de ett värdepappersbolag, som i augusti 2007 fick sitt värdepapperstillstånd från Finansinspektionen.

– Vi jobbar med aktiv kapitalförvaltning och byter fonder åt kunderna utifrån förutsättningarna på marknaden. Det innebär att kunden själv inte måste hålla koll och gå in och byta fonder, säger Anders Ledin.

– Många har varken tid eller kunskap att ta hand om sina fonder. Dessutom visar statistik att fonderna hos fondförsäkringsbolagen byts väldigt sällan. Ofta är kunderna mer intresserade av att byta fonder när börsen går bra, men man gör inga förändringar när börsen går dåligt – och det är kanske framför allt då det är viktigt att vara aktiv. Hos oss behöver man inte tänka på det – vi byter fonder åt alla våra kunder när det behövs, säger Erik Andersson.

På Placerum har de anställda enbart fasta löner – inga bonusar eller provisioner förekommer.

– Det gör vi för att kunden ska känna sig trygg med att våra rådgivare gör det som är bäst för kunden – att det inte finns några intressekonflikter, säger Anders Ledin.

Kunderna har strömmat till och Placerum har växt med fyra medarbetare det senaste halvåret. Nu är de totalt 17 medarbetare, men fler ska anställas.

– Vi söker försäkringsförmedlare och placeringsrådgivare, säger Erik Andersson.

De båda betonar att de ska stanna i Umeå, även i en tid då många banker väljer att flytta alla chefspositioner för sin private banking till Stockholm.

– Deras agerande gör att folk nästan måste vända sig till Stureplan för att få hjälp med sin förvaltning. Vi vill vara lokala och norrländska – våra kunder ska kunna komma upp och träffa oss och få personlig service och rådgivning, säger Anders Ledin.

– Ja, vi vill fajtas för att det ska finnas ett norrländska alternativ i Umeå. Umeå är vår huvudstad, säger Erik Andersson.

Har ni några tips till den som vill placera i fonder?

– Jag tycker så här, man ska gå till en rådgivare och få en genomgång av sitt innehav. Det är svårt att ge råd rakt över disk, eftersom alla har olika förutsättningar. Men ett tips är att göra en riskanalys och fundera över vilken risk man är beredd att ta i sina placeringar, säger Anders Ledin.

– Många har fel risk i sina portföljer. Se över risken och balansera den rätt. Man ska få en bra avkastning till en risknivå man själv accepterar, säger Erik Andersson.

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.

Mest läst på Affärsliv24
Affärsbloggen
Visa alla bloggar
Ny vd till känt  Umeåbolag

Ny vd till känt
Umeåbolag

Affärsliv24. Efter några tunga år ser den nya vd:n positivt på framtiden. 0

Företag gav  274 jobb i länet

Företag gav
274 jobb i länet

Affärsliv24. – Jag är både glad och stolt, säger distriktschefen. 0

Umeåprofil köper  konkursdrabbat bolag

Umeåprofil köper
konkursdrabbat bolag

Affärsliv24. Dagen innan julafton gick bolaget i konkurs – nu köps det upp av Umeåprofilen. 0

Karriär i Norr