Malin Johansson på Pondus Kommunikation är utsedd av Affärsliv24 till Umeås bästa vd. Bredvid henne står AD:n Erik Trysberg.
Foto: Erik Åström

Klart: Hon är Umeås bästa vd

Affärsliv24.
Malin Johansson, vd på Pondus Kommunikation, har utsetts av Affärsliv24 till Umeås bästa vd 2016. En stor anledning är hennes samhällsengagemang, som även skapar nya strategiska affärer för byrån.
– Det är verkligen jätteroligt! Som vd ska man självklart bedömas utifrån ekonomiska förutsättningar, men det är bra att VK har lagt till fler parametrar i tävlingen, så som ledarskap och hållbarhet – det är viktigt för att förstå framtidens affärer, säger Malin Johansson.
Elin Olsson
Publicerad 8 november 2016 kl. 06:00

Malin Johansson har varit vd på Pondus sedan 2009. I grunden är hon personalvetare, och har ända sedan utbildningen haft ledande positioner i näringslivet.

– Mina studier vid Umeå universitet var en otroligt bra grund för mig. Personal- och arbetslivsprogrammet är en väldigt tvärvetenskaplig utbildning som ger stor organisationsinsikt och beteendeinsikt på både individ- och gruppnivå, säger Malin Johansson.

Hennes tanke var från början att bli personalchef, men hon kände efter hand att det var utvecklingsprocesserna som intresserade henne mest.

– Jag valde att göra praktik på ett bemanningsföretag i Stockholm, en bransch som var rätt ny då, för att lära mig mer om kompetensutveckling. Det var väldigt intressant – och direkt efter studierna fick jag jobb där som utbildningsansvarig, först i Stockholm och sedan för hela Sverige. Det var en drömtjänst!

Hon fortsätter:

– Under mina år i bemanningsbranschen jobbade jag ganska mycket med it-projekt och blev sugen att testa på det lite mer. Så jag började på webbyrån Occident som projektledare – och ganska snabbt blev jag vice vd där.

Vid den tiden hade Malin Johansson fyllt 30 år och blivit mamma till Tuva. Hon och sambon kände att det var dags att flytta tillbaka till Umeå, för att få ett lugnare tempo och komma närmare familjen. Hon tog kontakt med Teknikhuset och erbjöds ett jobb där.

– Mina fyra år som projektledare på Teknikhuset var otroligt lärorika. Det var fullt ös och stora, stora webbprojekt.

– Men jag började fundera allt mer på hur jag skulle kunna bidra till samhällsutvecklingen. Jag hade jobbat med konsultaffären i rätt många år då och kände att jag sökte något mer.

I samma veva kom frågan från Peter Renkel, som då satt i Pondus styrelse, om inte Malin ville kliva in som vd där.

– Och jag som gick i funderingarna att göra något mer samhällsengagerat. Att gå in i reklambranschen kändes verkligen tvärtom, det steget skulle kännas ännu mer ytligt, säger Malin Johansson och skrattar.

Men hon hade många tankar på affärsutveckling, ledarskap, organisation och kundrelationer som hon gärna ville testa – så hon hoppade på uppdraget.

I dag har Pondus ett femtontal anställda, men då var de bara fyra. Malin menar att en viktig anledning till Pondus positiva tillväxt och utveckling grundar sig i den dåvarande styrelsens arbete. Styrelsen bestod av Malin, Johanna Hallin samt Christine Rosencrantz. Johanna Hallin var Pondus dåvarande ägare med bakgrund inom internationellt utvecklingsarbete och med många idéer om kommunikationsdriven utveckling och hur företag kan göra skillnad och ta ansvar. Christine Rosencrantz hade precis slutat som bankdirektör på Swedbank i Umeå och var övertygad om att företag både kunde tjäna pengar och göra skillnad.

– Det blev exakt hur bra som helst. Vi bestämde oss för att Pondus ska göra allt som vanliga företag gör, men vi ska också titta på hur vi med vår kompetens kan bidra till en positiv samhällsförändring samt hjälpa våra kunder med ansvarsfrågan.

2009 var det väldigt få som hade hört talas om CSR, men från den tiden och framåt har utvecklingen varit explosionsartad.

– Vår satsning har betytt otroligt mycket för hur Pondus uppfattas, det blev en jättepositiv reaktion. I dag tycker alla våra kunder – från skogsteknikföretag till kommuner – att det är bra att vi har den här kompetensen och det här perspektivet. Det ger ytterligare en dimension till kommunikationen.

Hon berättar att Pondus jobbar med mänskliga rättigheter och allas lika värde som värdegrund. Det är med den ledstjärnan som hon har utvecklat sitt ledarskap.

– Men vad innebär det egentligen för ett företag i ett i-land? Den frågan var viktig att ställa, säger Malin Johansson och fortsätter:

– Jag insåg ganska snabbt att det ofta handlar om små detaljer. Som att alla ska kunna planera sin tid eller hela sitt liv i förhållande till arbetet. Att man måste få gå på sitt jobb och vara den man är och att man stannar hemma och jobbar vissa dagar för att det bara råkar vara en sån dag. Jag tror att vi har hittat många såna små och viktiga detaljer tillsammans. Det är så klart inte alltid perfekt på Pondus, men jag tror att vi har kommit långt och vi har skapat en arbetsmiljö som är prestigelös och där alla har en plats. Det är jätteviktigt för det måste hålla ihop hela vägen. Vill man skapa ett företag som ska göra skillnad i samhället måste man även bry sig om dem som finns nära, annars blir det ihåligt. Man kan inte tro att det räcker att skicka pengar och rädda en regnskog för att skapa en bra värdegrund i bolaget, man måste skapa en förankring.

Hur är du som ledare?

– Jag tror på att leda i tillit. Att lita på att mina medarbetare tar ansvar för och använder sin drivkraft och sin kompetens till att göra på bästa sätt, för våra kunder, för sig själva och för Pondus. Det låter kanske enkelt men det kräver engagemang och mod både från ledaren och medarbetaren för att tillsammans skapa en sån gemensam plattform. Men när man har nått dit tillsammans så finns det en mycket fin grund för samarbete och trygghet och då kan man uträtta stordåd och då klarar man av att hantera förändringar och motgångar.

– Men sen är det självklart också så att jag inte hinner med allt jag vill göra, jag håller konstant för högt tempo och prioriterar ibland fel. Mina kollegor är dock bra på att upplysa mig om detta, vilket är suveränt, det är det som kallas för kollektiv intelligens (haha). Och vanligtvis, när jag väl sätter mig ned i ett möte är jag bra på att fokusera där och då, så förhoppningsvis kompenserar det en del av fartblindheten.

Hur ser framtiden ut?

– Vi står tillsammans inför stora samhällsutmaningar och jag är övertygad om att företagen kommer att vara otroligt viktiga aktörer för att driva fram lösningar. Men det kräver också att vi som arbetar i företagen förstår vilket ansvar det innebär och kan se till att hitta lösningar på problemen i våra egna affärer – man kan kalla det för totalt integrerad hållbarhet och det kommer att påverka alla oss företagare. Det är så klart ett stort arbete men det går att börja direkt, det handlar om kommunikation och dialog med sin omvärld.

Vad behöver veta om framtiden?

– Vi behöver bli bättre på att förstå de ungas värderingar, då kan vi också förstå hur vi ska bygga våra affärer och företag. Vi kan inte tro att vi har kontroll över förändringen själva – för det har vi inte och vi måste därför kommunicera utan att veta allt och då också våga erkänna att vi inte sitter inne med alla svar. Det är det som är transparens.

Vad gör du på fritiden?

– Jag har ett ganska högt tempo privat också, men när jag är ledig så är jag verkligen ledig. Om jag är extremt fokuserad "med skallen" på jobbet så tycker jag om att jobba med kroppen hemma. Jag håller gärna på med renoveringsprojekt och trädgård, men tränar också yoga och är ute och springer. Har till slut insett att det är bra att kunna vila och fokusera enbart på sig själv ibland.

Du är Umeås bästa vd 2016, hur känns det?

– Det känns hur roligt som helst. Jag har alltid haft så många människor runt omkring mig som gett mig stort förtroende. Jag har fantastiska kollegor på Pondus och alla har varit med och byggt företaget till det det är i dag och den kultur som finns där i dag. Mina medarbetare är verkligen superduktiga och dessutom lyhörda, engagerade och ansvarstagande – utan dem hade jag aldrig blivit Umeås bästa vd, så är det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten