Han blev bästa entreprenören i norr

Affärsliv24.
På tisdagskvällen hölls regionfinal i EY Entrepreneur Of The Year i Umeå. Vinnare blev Lars Stenlund, grundare till Vitec Software Group AB.
Elin Olsson
Publicerad 16 november 2016 kl. 10:16

Lars Stenlund arbetade vid Umeå universitet när han 1985 grundade Vitec Software tillsammans med forskarkollegan Olov Sandberg. Sedan dess har företaget försett marknaden med egenutvecklade affärssystem för branschspecifika behov – och de senaste sju åren har Vitec Software vuxit med i snitt 27 procent per år. Företaget, som sedan 2011 är noterat på Nasdaq OMX Small Cap, har 422 anställda och omsätter 618 miljoner kronor.

Lars Stenlund fick ta emot utmärkelsen som norra Sveriges främsta entreprenör inför hundratals företagsprofiler när regionfinalen i EY Entrepreneur Of The Year hölls på Elite Hotel Mimer i Umeå på tisdagskvällen. Den oberoende jury som korade vinnaren bestod av juryordförande Angéla Ekman-Nätt på Esam, Mats Lövgren på Megaron, Tobias Andersson på Turborilla, Anders Gothefors på Connect, och Ragnhild Backman på Backmans Fastighets och Företagsutveckling.

Juryns motivering löd:

"Från forskning till näringsliv – för det är roligt att få vara chef och få saker och ting att hända! Det började som en vilja att utveckla programvaror tillsammans med en kollega, utan någon affärsidé. I dag är företaget välkänt och börsnoterat. Trots att många aktieägare har tillkommit har entreprenören och hans kompanjon behållit stor del av kontrollen i bolaget.

Genom både organisk tillväxt och förvärv av programvarubolag utvecklar och levererar man verksamhetskritiska standardiserade programvaror för branschunika behov. Man stödjer och stöttar de bolag man förvärvar för att ingjuta mod så att man kan fortsätta med det man är bäst på. Entreprenören är tydlig med sin uppfattning om att det är lönsamhet som driver tillväxt varför man inte enbart strävar efter att öka omsättningen. Företaget har växt fantastiskt fint tack vare entreprenörens ledarskap och en unik strategi för förvärv av mogna bolag. En tillväxt med 28 procent per år i 30 år talar för sig själv."

– ”Mer som en vallhund än en härförare”, så beskriver Lars själv sin ledarstil. Det är tydligt att hans unika ledaregenskaper och sätt att både utmana och entusiasmera sina medarbetare har tagit företaget dit de är i dag. Lars är en inspirerande ledare och en sann entreprenör som vi alla kan lära oss något av, säger Angéla Ekman-Nätt, juryordförande.

Lars Stenlund var även nominerad i Affärsliv24:s tävling Umeås bästa vd.

Under kvällen delades även tre kategoripriser ut. ”Årets kvinnliga stjärnskott” blev Hanna Bruce från textilföretaget Växbo Lin i Bollnäs och ”Årets manliga stjärnskott” blev Samuel Holmström och Jens Lundqvist från byggsatsföretaget Lundqvist Trävaru AB i Öjebyn.

Huvudsponsorn SEB:s pris ”Bästa internationella tillväxt” gick till Jonas Jalar, Andreas Jalar och Erik Lundström från bil- och däcktestningsföretaget Arctic Falls AB.

Vinnarna i region norr kommer nu att möta vinnarna i de övriga fem regionfinalerna när Sverigefinalen i Stockholms stadshus äger rum den 1 februari. Den nationella huvudprisvinnaren får sedan representera Sverige i världsfinalen i Monte Carlo i juni, där entreprenörer från fler än 60 länder gör upp om titeln som världens främsta entreprenör.

Annons
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten