Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på affärsliv24.vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Patrik Olsson

Köp mindre – må bättre

Publicerad 24 november 2016

Affärsliv24. En köpfri dag är en årlig internationell kampanj som bemöter Black Fridays konsumtionsvåg. Förespråkare menar att man kan välja att inte köpa något för att bryta den köplust som många luras in i.

Den traditionellt amerikanska klämdagen som ägnas åt att gräva i rea-hyllorna har blivit populär även i Sverige. Men mot den uppmuntrade konsumtionen väcks också kritiska röster.

Patrik Olsson är nationalekonom och talesperson för kampanjen En köpfri dag. Han menar att om vi gör färre spontanköp kan vi klara miljökraven, samtidigt som familjers ekonomier blir bättre.

– Kampanjen och gräsrotsrörelsen startade i Kanada -92 och har spridit sig runt världen som en reaktion på konsumtionshetsen kring bland annat Black Friday. Vi vill uppmuntra människor att stanna upp och tänka till kring deras konsumtionsmönster. Många faller tyvärr i fällan under Black Friday och det skadar så mycket, förklarar han.

Patrik berättar att En köpfri dag vill uppmärksamma flera olika skäl att gå emot konsumtionshetsen och i det långa loppet även förändra sin livsstil.

– Först är det så klart miljöskälen. Vi kan inte fortsätta konsumera som vi gör idag utan att det fortsätter innebära negativa effekter på klimatet. Sedan har vi välbefinnandet – man har kunnat visa att de som lever med mindre prylar i sitt hem också mår psykiskt bättre, berättar han.

– Tiden är också ett viktigt skäl. Om man inte trivs på sitt jobb lika bra som med sin fritid är det väl onödigt att slösa både sin lön och sin fritid på saker som bara ligger i skåpen? Sedan är det också många som skuldsätter sig när de handlar med pengar de inte har.

En köpfri dag infaller samma dag som Black Friday.

– Vi hoppas att denna kampanj kan bli ett startskott för många att ändra sin livsstil till en friare och enklare, med färre prylar, mer tid, större välbefinnande och mer pengar på sparkontot.

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.

Mest läst på Affärsliv24
Affärsbloggen
Visa alla bloggar
Här är nya Iphone –  börjar säljas på fredag

Här är nya Iphone –
börjar säljas på fredag

Affärsliv24. På fredag lanseras en ny version av Iphone. 0

2,5 miljoner kronor  till två Umeåföretag

2,5 miljoner kronor
till två Umeåföretag

Affärsliv24. Två Umeåföretag får ta emot drygt 2,5 miljoner kronor. 0

Ny storaffär inom  bilbranschen i Umeå

Ny storaffär inom
bilbranschen i Umeå

Affärsliv24. Köper ett annat företag och flyttar delar av verksamheten. 0

Nystartade företag
I samarbete med
Anställd på bilfirma i  Umeå blev bäst i Sverige

Anställd på bilfirma i
Umeå blev bäst i Sverige

Affärsliv24. Åker till Korea i maj – har chansen att bli bäst i världen. 0

Karriär i Norr