Nils Wikberg och Grete Tuven.

Klart: De blev länets mest företagsamma

Affärsliv24.
På fredagen utsåg Svenskt Näringsliv årets mest företagsamma västerbottning. Vinnare blev Grete Tuven och Nils Wikberg, Ica-handlare i Hemavan samt ägare av Bayhill center.
Elin Olsson
Publicerad 9 december 2016 kl. 16:38

Priset får de för att de är på väg att omvandla Hemavan till en skidort i världsklass.

– Vi är en bidragande kraft till att Hemavan går framåt. Vi verkar på en liten ort och kan göra stor skillnad genom att bland annat skapa arbetstillfällen. Till exempel har vi skapat 50 arbetstillfällen på bara några år – det är många på en liten ort som bara har 250 hushåll, säger Nils Wikberg.

Både han och frun Grete Tuven är glada över utmärkelsen.

– Det känns jätteroligt!

Hur ska ni fira?

– Vi har bokat bord på en restaurang i Umeå – och jag tror nog att det blir ett glas champagne!

Vad säger du om det här priset – är det viktigt?

– Ja, det är jätteviktigt. Jag brukar säga att man inte driver företag för att vinna priser, men att få en sådan här uppmärksamhet, det är viktigt för att orka. När folk utifrån uppmärksammar en och uppskattar det man gör, ja det är en puff framåt. Då vet man att man gör rätt saker.

Ni har byggt ut Ica i Hemavan flera gånger, och även byggt gallerian Bayhill center, hur vågade ni?

– Ja, den frågan får man ibland. Jag har hela tiden vetat vilken köpkraft det är på den norska sidan och hur många turister vi kan locka hit. Men det gäller att få andra att tro på idén också – till exempel bankerna. Nu när man tittar tillbaka på det hela så tog vi en stor risk, men när vi var inne i projektet så trodde jag till hundra procent på idén, annars hade vi inte gjort det. Man vill ju kunna sova om nätterna (skratt).

Trodde ni att ni skulle vinna?

– När vi såg vilka vi tävlade mot så tänkte vi att det var totalt kört. det är vassa företagare som gör bra saker. Vi verkar ju bara på en liten ort, så jag trodde att det var kört. Så vi blev förvånade, men det är självklart jättekul!

Har ni nya saker på gång i Hemavan?

– Absolut. Under nästa år ska vi bygga ett lekland i Bayhill center och just nu bygger vi ut Ica med drygt 300 kvadratmeter. Och även lite andra saker.

Grete och Nils tävlade mot Anders Jonsson, Rototilt, Christer Hedlund, Maxmoduler, Lotta Lundsten, Lottas Omsorg, och Maria Forssell, Biocool. Det var 1 646 personer som röstade och hela 25 procent av rösterna gick till Hemavanborna. Förra årets vinnare var Mathias Bäcklund, Blattnicksele.

Annons
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten