Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på affärsliv24.vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Klart: Nytt industrispår med godsterminal byggs

Publicerad 22 december 2016

Affärsliv24. Våren 2017 startar arbetet med att bygga det så kallade stickspåret till Rundvik – ett industrispår med öppen godsterminal i Rundvik.
Spåret har också en koppling till Botniabanan.

Industrispåret i Rundvik har varit aktuellt tidigare – redan när Botniabanan byggdes. Exempelvis finns i Rundvik redan ett tredje spår med förberedda växlar just för detta ändamål.

– Det som äntligen fått projektet att lossna är bland annat nytt fokus på att uppföra en öppen terminal för alla typer av gods – från sågtimmer till containrar och pallar, både in och ut. Dessutom har vi fått en mycket bra respons från näringslivet, säger näringslivsutvecklare Conny
Nordendahl.

Kommunen har tidigare genomfört studier av områdets potential och planmässiga förutsättningar. Den genomförda förstudien och ett antal genomförda företagsintervjuer visar att det finns ett stort behov av att bygga ett industrispår. I Rundvik finns ett väletablerat industriområde där bland annat SCA Timber AB och Masonite Beams AB verkar samt ett 20-tal andra industriföretag. Majoriteten av dessa är transport- och exportrelaterade – och beroende av god infrastruktur.

– På sikt ser kommunen möjlighet till utökade väganslutningar och en utökning av hamnen i Rundvik, vilket kan göra Nordmaling till ett attraktivt transportnav för industri och handel med både hamntrafik, lastbilstrafik och järnvägstrafik. Denna investering känns också mycket intressant för att höja attraktiviteten för utveckling av, och nyetableringar inom Industriområdet i Rundvik, säger kommunchef Helen Sundström Hetta.

Anläggningsarbetet och driftsättning förväntas pågå under tre år, från 2017 till och med hösten 2019.

– Det här är något som har diskuterats länge och det känns riktigt bra att det nu blir verklighet. Det här är ett sätt för oss att fortsätta skapa bra förutsättningar för näringslivet i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande, Madelaine Jakobsson.

Projektet finansieras genom medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden. Övriga medfinansiärer är Region Västerbotten via Regionala transportplanen och Nordmalings kommun. Den framtida driften av terminalen kommer läggas på en extern driftsorganisation genom upphandling eller på en sammanslutning av företag som genom en förening eller motsvarande kan sköta godshanteringen och driften av terminalen.

 

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.

Mest läst på Affärsliv24
Affärsbloggen
Visa alla bloggar
Ny vd till känt  Umeåbolag

Ny vd till känt
Umeåbolag

Affärsliv24. Efter några tunga år ser den nya vd:n positivt på framtiden. 0

Företag gav  274 jobb i länet

Företag gav
274 jobb i länet

Affärsliv24. – Jag är både glad och stolt, säger distriktschefen. 0

Umeåprofil köper  konkursdrabbat bolag

Umeåprofil köper
konkursdrabbat bolag

Affärsliv24. Dagen innan julafton gick bolaget i konkurs – nu köps det upp av Umeåprofilen. 0

Karriär i Norr