Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på affärsliv24.vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Gjorde rekordstora investeringar förra året

Publicerad 11 januari 2017

Affärsliv24. Norrlandsfonden lånade ut rekordmycket pengar under 2016.
Pengarna har skapat förutsättningar för investeringar och rörelsekapital på drygt 2,5 miljarder kronor i Norrland.

Norrlandsfonden

Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg.

Det är den starka konjunkturen som medförde ett stort behov av kapital i de norrländska företagen under 2016. Norrlandsfonden lånade under året ut hela 450 miljoner kronor. Det är 70 procent mer än under 2015 och den största utlåningen någonsin under de 55 år som Norrlandsfonden verkat i regionen.

Pengarna har skapat förutsättningar för investeringar och rörelsekapital på drygt 2,5 miljarder kronor i Norrland. Främst handlar det om lån till expansion av olika slag, men också till ett antal företagsförvärv, där nya ägare kommer in och vill genomföra nysatsningar.

– Vi räknar med att behovet av kapital fortsätter att vara högt. Den konjunkturbarometer vi presenterade i november visade enligt företagens bedömningar att konjunkturen i Norrland har rört sig ett litet snäpp uppåt sedan förra hösten och prognoserna pekar på att uppgången kommer att hålla i sig, säger Lars-Olov Söderström, vd på Norrlandsfonden.

Han fortsätter:

– För Västerbottens del ser prognoserna för kommande halvår övervägande positiva ut. Storföretagen i länet räknar med att skruva upp produktionen till våren och ser vissa behov av nyanställningar som en följd av detta. Verkstadsindustrin i länet planerar att höja investeringsnivån betydligt första halvåret nästa år. Om inget oförutsett negativt scenario uppstår i världsekonomin så tror vi att investeringarna ökar ytterligare inom de flesta branscher. Vi räknar därför med en fortsatt hög utlåning till norrländska företag under 2017.

Under 2016 deltog Norrlandsfonden bland annat med finansiering till Umecrine Cognition, som utvecklar läkemedel mot neurologiska störningar i det centrala nervsystemet. Företaget är fokuserat på utveckling och kommersialisering av nya metoder för behandling av så kallad Hepatisk Encefalopati hos patienter med leversjukdom. Under 2016 genomförde bolaget en finansieringsrunda där huvudägaren Karolinska Development hade ledartröjan. Norrlandsfonden deltog som en av finansiärerna.

 

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.

Mest läst på Affärsliv24
Affärsbloggen
Visa alla bloggar
Ny vd till känt  Umeåbolag

Ny vd till känt
Umeåbolag

Affärsliv24. Efter några tunga år ser den nya vd:n positivt på framtiden. 0

Företag gav  274 jobb i länet

Företag gav
274 jobb i länet

Affärsliv24. – Jag är både glad och stolt, säger distriktschefen. 0

Umeåprofil köper  konkursdrabbat bolag

Umeåprofil köper
konkursdrabbat bolag

Affärsliv24. Dagen innan julafton gick bolaget i konkurs – nu köps det upp av Umeåprofilen. 0

Karriär i Norr