Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på affärsliv24.vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Gjorde rekordstora investeringar förra året

Publicerad 11 januari 2017

Affärsliv24. Norrlandsfonden lånade ut rekordmycket pengar under 2016.
Pengarna har skapat förutsättningar för investeringar och rörelsekapital på drygt 2,5 miljarder kronor i Norrland.

Norrlandsfonden

Norrlandsfonden är en stiftelse med uppgift att främja utvecklingen i expansiva företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg.

Det är den starka konjunkturen som medförde ett stort behov av kapital i de norrländska företagen under 2016. Norrlandsfonden lånade under året ut hela 450 miljoner kronor. Det är 70 procent mer än under 2015 och den största utlåningen någonsin under de 55 år som Norrlandsfonden verkat i regionen.

Pengarna har skapat förutsättningar för investeringar och rörelsekapital på drygt 2,5 miljarder kronor i Norrland. Främst handlar det om lån till expansion av olika slag, men också till ett antal företagsförvärv, där nya ägare kommer in och vill genomföra nysatsningar.

– Vi räknar med att behovet av kapital fortsätter att vara högt. Den konjunkturbarometer vi presenterade i november visade enligt företagens bedömningar att konjunkturen i Norrland har rört sig ett litet snäpp uppåt sedan förra hösten och prognoserna pekar på att uppgången kommer att hålla i sig, säger Lars-Olov Söderström, vd på Norrlandsfonden.

Han fortsätter:

– För Västerbottens del ser prognoserna för kommande halvår övervägande positiva ut. Storföretagen i länet räknar med att skruva upp produktionen till våren och ser vissa behov av nyanställningar som en följd av detta. Verkstadsindustrin i länet planerar att höja investeringsnivån betydligt första halvåret nästa år. Om inget oförutsett negativt scenario uppstår i världsekonomin så tror vi att investeringarna ökar ytterligare inom de flesta branscher. Vi räknar därför med en fortsatt hög utlåning till norrländska företag under 2017.

Under 2016 deltog Norrlandsfonden bland annat med finansiering till Umecrine Cognition, som utvecklar läkemedel mot neurologiska störningar i det centrala nervsystemet. Företaget är fokuserat på utveckling och kommersialisering av nya metoder för behandling av så kallad Hepatisk Encefalopati hos patienter med leversjukdom. Under 2016 genomförde bolaget en finansieringsrunda där huvudägaren Karolinska Development hade ledartröjan. Norrlandsfonden deltog som en av finansiärerna.

 

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.

Mest läst på Affärsliv24
Hon är chef för  nya leklandet

Hon är chef för
nya leklandet

Affärsliv24. – Jag skulle kunna springa omkring här och leka hela dagarna, säger nya chefen. 0

Stort intresse för  ny matmässa

Stort intresse för
ny matmässa

Affärsliv24. Intresset är så stort att arrangörerna fått tacka nej till utställare. 0

Företagarna med  flest styrelseuppdrag

Företagarna med
flest styrelseuppdrag

Affärsliv24. Här är företagarna i länet som har flest styrelseuppdrag i aktiebolag. 0

Nystartade företag
I samarbete med
Välkänd frisör  öppnar nytt i Umeå

Välkänd frisör
öppnar nytt i Umeå

Affärsliv24. Nu öppnar en ny frisörsalong i Umeå.  0

Karriär i Norr