Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på affärsliv24.vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Theodor Ekenstedt

Länsföretag ska rekonstrueras – har 65 anställda

Publicerad 26 januari 2017 (uppdaterad 26 januari 2017)

Affärsliv24. Verkstadsföretaget Ferex i Byske har inlett en företagsrekonstruktion.

Det var på tisdagen som bolagets vd och ägare Hans Sundqvist lämnade in en ansökan om företagsrekonstruktion vid Skellefteå tingsrätt.

Tingsrätten skriver i sitt beslut:

”Det kan antas att Ferex AB inte kan betala sina förfallna skulder. Det finns skälig anledning att anta att syftet med företagsrekonstruktionen kan uppnås.”

Tingsrätten utsåg jur kand Anders Bergman, Umeå, till rekonstruktör.

– Bolaget har gjort den här ansökan på grund av att man har ekonomiska svårigheter. Vi kommer tillsammans med företagsledningen närmare utreda och analysera situationen, men det vi hittills kan konstatera är att bolaget har drabbats av stora prisökningar av råmaterial som härrör sig till framförallt ökade stålpriser som man inte har kunnat kompensera sig för fullt ut i prissättningen, säger han.

Huvudsyftet med en företagsrekonstruktion är att bolaget ska få möjlighet att med rekonstruktörens hjälp göra de förändringar som gör att det blir lönsamt och träffa en ekonomisk uppgörelse med fordringsägarna.

– Bolaget har ett gott orderläge som möjliggör att verksamheten kan fortsätta under rekonstruktionen, säger Anders Bergman och tillägger.

– Vi genomför nu en utredning och utifrån vad vi kommit fram till så långt framstår det som att det finns goda förutsättningar. Vi kommer göra en rekonstruktionsplan de närmaste veckorna och den kommer vi också presentera i februari.

En företagsrekonstruktion kan pågå under högst ett år, men ska var tredje månad omprövas av tingsrätten. Då måste rekonstruktören presentera synnerliga skäl för att den ska få fortgå för rätten.

Ferex har cirka 65 anställda och tanken är nu att renodla verksamheten genom att fokusera på kärnområdena svetsning, både manuell och med robotar, maskinbearbetning och montering.

Ferex startade sin verksamhet på Haraholmens industriområde i Piteå men lokalerna blev snabbt för små.

I februari 2003 köpte Ferex produktionsavdelningen på Renholmens Mekaniska AB i Byske och tog därmed över maskinpark, varulager och även personal.

Elisabeth Eriksson och Lars Andersson/Norran Affärsliv

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.

Mest läst på Affärsliv24
Affärsbloggen
Visa alla bloggar
Ny vd till känt  Umeåbolag

Ny vd till känt
Umeåbolag

Affärsliv24. Efter några tunga år ser den nya vd:n positivt på framtiden. 0

Företag gav  274 jobb i länet

Företag gav
274 jobb i länet

Affärsliv24. – Jag är både glad och stolt, säger distriktschefen. 0

Umeåprofil köper  konkursdrabbat bolag

Umeåprofil köper
konkursdrabbat bolag

Affärsliv24. Dagen innan julafton gick bolaget i konkurs – nu köps det upp av Umeåprofilen. 0

Karriär i Norr