Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på affärsliv24.vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Spritrekord för kommun i länet

Publicerad 6 februari 2017 (uppdaterad 6 februari 2017)

Affärsliv24. Systembolagen i Storumans kommun sålde hejdlöst mycket öl och vin under 2015 – per invånare. Det visar en ny rapport. Men med stor sannolikhet hamnade en stor del av drycken i norska strupar.

I Storumans kommun sålde Systembolaget över 150 liter starköl per invånare 2015. Riksgenomsnittet ligger på 28,8 liter. Storuman ligger i topp även när det gäller vin.
Alkohol i Norge

I Norge är en flaska Absolut vodka 30 procent dyrare än i Sverige.
Norska folkhälsoinstitutet räknar med att norrmännen köper 395 000 liter
starksprit i Sverige.

I Storumans kommun sålde Systembolaget över 150 liter starköl per invånare 2015. Det kan jämföras med riksgenomsnittet som ligger på 28,8 liter. Storuman ligger i topp även när det gäller vin- och spritförsäljningen i Västerbotten, visar rapporten ”Så in i Norden olika” som tagits fram på uppdrag av Sveriges Bryggerier.

I rapporten framgår att gränshandeln med alkohol i Norden är omfattande, vilket beror på enorma prisskillnader. Bland annat visar en granskning av systembutikerna som ligger i gränstrakterna mot Norge att försäljningen är betydligt högre än riksgenomsnittet. Med största sannolikhet går en stor del av alkoholförsäljningen i Storuman till Norge, vilket kan förklara Storumans extremt höga försäljningssiffror.

När det gäller norrmännen från närliggande Mo i Rana fick de betydligt närmare till ett svenskt Systembolag våren 2013. Då öppnade nämligen ytterligare ett Systembolag i kommunen – i Hemavan, i Bayhill center. Som Affärsliv24 har berättat tidigare bygger nu Systembolaget i Hemavan ut.

I Västerbotten såldes i genomsnitt 41 liter starköl per person 2015. I Skåne med närheten till betydligt billigare öl i Danmark och Tyskland såldes bara 15,4 liter starköl per person, och i Trelleborg så lite som 7,6 liter per person.

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.

Mest läst på Affärsliv24
Affärsbloggen
Visa alla bloggar
Ny vd till känt  Umeåbolag

Ny vd till känt
Umeåbolag

Affärsliv24. Efter några tunga år ser den nya vd:n positivt på framtiden. 0

Företag gav  274 jobb i länet

Företag gav
274 jobb i länet

Affärsliv24. – Jag är både glad och stolt, säger distriktschefen. 0

Umeåprofil köper  konkursdrabbat bolag

Umeåprofil köper
konkursdrabbat bolag

Affärsliv24. Dagen innan julafton gick bolaget i konkurs – nu köps det upp av Umeåprofilen. 0

Karriär i Norr