Bygger ny lokal för sin surströmming

Med stöd från EU bygger nu Rovögerns Surströmming en ny anläggning i Rovögerns fiskehamn.
– Vi har gjort det här med surströmming i några år, men har haft dåligt med lokaler, berättar Björn Lundgren, en av dem som står bakom tillverkningen.

Affärsliv24 har tidigare berättat att det byggs nya sjöbodar i hamnen och att vägen har breddats, med planerad asfaltering till sommaren. Men ännu fler planer finns för området. Rovögerns Surströmming ska bygga en ny anläggning på 100 kvadratmeter, speciellt anpassad för att ta hand om strömmingen. Anläggningen ska stå färdig i höst.

– Vi gör hela processen själv. Från fisket ända fram till burkning. Burkningen gör vi på Röda ulvens surströmmingsfabrik, i Skagshamn utanför Örnsköldsvik, säger Björn Lundgren.

De nya lokalerna innebär också att de inte behöver hyra in sig hos någon annan.

– Vi har tidigare hyrt in oss hos hos Kvarkenfisk och har haft ett jättebra samarbete med dem, säger Björn Lundgren.

Just nu väntar de på att det ska sluta snöa, och i maj fiskar de det som ska bli årets strömming i augusti. Björn Lundgren har starka rötter från yrkesfisket, som under 1970- och halva delen av 1980-talet pågick ute i Rovögern. De fiskar fortfarande med skötar, som är en gammal metod, för bland annat strömmingsfiske.

– Det är ett hantverk från start till mål, säger Björn Lundgren.

I och med att anläggningen blir större hoppas de kunna öka sin produktion om några år.

– Det är en stor efterfrågan, ända från Malmö i söder till Haparanda i norr, säger Björn Lundgren.

Rovögerns Surströmming är ensamma om att tillverka surströmming i hela Västerbotten.

– Vi har fått ett fint mottagande, säger Björn Lundgren.

Produktionen av surströmming i Rovögern startade 2012 med en pilottillverkning av 450 burkar och år 2015 låg produktionen på hela 5000 burkar. 2016 hade de otur och hela årsproduktionen på 3500 burkar fick kasseras på grund av att jäsningen inte gått som planerat och surströmmingens skinn blev missfärgat

I år hoppas Björn Lundgren dock att allt ska gå enligt plan. Han berättar att smaken på deras surströmming inte är så annorlunda jämfört med annan surströmming, men att den är lite mer försiktig.

– Smaken är något mildare, mjukare och rundare, säger Björn Lundgren.

I och med alla nya händelser i Rovögerns fiskehamn tycker han att Umeåborna ska hålla ett extra öga åt det hållet.

– Det här kommer bli Umeås nya centrum, säger han och skrattar.

SANDRA LINDBERG