Lotta Folkesson.

Hon kan bli ny ordförande – första kvinnan någonsin

Affärsliv24.
På onsdag kan LRF Västerbotten få sin första kvinnliga ordförande – Lotta Folkesson.
– Ja, tänk att det skulle ta 89 år innan det hände, säger Lotta Folkesson och skrattar.
Elin Olsson
Uppdaterad 13 mars kl. 14:29

Det är vid LRF:s regionstämma i Skellefteå på onsdag den 15 mars som en ny ordförande ska väljas. Arne Lindström avgår då, efter ungefär 14 år på posten.

Valberedningens förslag är Lotta Folkesson från Selsberg, Vännäs. Hon är i dag vice ordförande i LRF Västerbottens regionstyrelse samt ledamot i riksförbundsstyrelsen.

Hur stor är chansen att du blir vald på onsdag?

–Valberedningen kommer då att föreslå mig, så är det ingen annan som ställer sig upp och kandiderar på plats så lär jag väljas.

Vilka frågor engagerar dig?

– Vi har så många utmaningar framför oss – vi lever på en jord som vi lånat av kommande generationer.Våra medlemmar sitter på många lösningar på framtidens utmaningar, som då det gäller hållbar matproduktion till en växande befolkning, och jag vill kunna skapa förutsättningar för dem att leverera de lösningarna så att samhället får nytta av dem. Arne har brunnit för samma frågor – jag kommer att ta vid där han slutar och sedan fortsätta framåt.

Lotta Folkesson och hennes man hade tidigare mjölkkor på gården i Selsberg, men sedan 2006 driver de en skogsentreprenad, en växtodling och har egen skog.

Hur hamnade du på lantbrukarbanan?

– Bland annat för att jag träffade en man som delade mina intressen för de gröna näringarna. För oss var det en självklarhet att börja jobba med det.

Hur ser intresset ut i den yngre generationen?

– Precis som i andra branscher har vi utmaningar, bland annat finns ett utbildningsbehov. Vi måste jobba för att locka framtidens företagare.

Om du blir vald, var är det första du vill jobba för?

– Om jag får det här uppdraget så är det ett fantastiskt förtroende från länets bönder. Men det är inte bara en solosång att sitta i en styrelse, jag har ett gäng kompetenta styrelsekollegor med mig också. Men det jag gärna skulle vilja få på plats är en regional livsmedelsstrategi och ett regionalt skogsprogram. Sådana strategiska dokument finns på nationell nivå – jag tycker att de borde finnas regionalt också. Det är stor skillnad mellan Ystad och Haparanda.

LRF:s riksförbund firar 100 år i år – men för Västerbottens del var det 89 år sedan bönderna började organisera sig.

Vad kan det innebära att ni får en kvinnlig ordförande?

– Vi har kommit till en punkt då det inte ska spela någon roll vilket kön du tillhör. LRF har varit mansdominerat om man tittar bakåt i tiden, men vi har haft ett omfattande jämställdhetsarbete inom organisationen – och det ser vi resultatet av nu.

Annons
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten