Robert Lindberg, flygplatschef.

Klart: Flygplatsen i länet byggs om

Affärsliv24.
Det är mycket som händer på Skellefteå Airport.
– Vi gasar i 180 just nu, säger Robert Lindberg, flygplatschef.
Elin Olsson
Publicerad 14 mars kl. 06:15

Sedan Norwegian i december gick ut och berättade att bolaget ska ge SAS konkurrens på Stockholm från Skellefteå har personalen på Skellefteå Airport haft både det dagliga och en mängd utvecklingsfrågor att hantera.

– Det här är fantastiskt roligt. Vi är en av Sveriges framgångsrikaste flygplatser under 2000-talet. Vi har ökat charteravgångarna från 30 till cirka 100 och nu får vi 850 flygningar till Stockholm på årsbasis. Ingen flygplats som jag vet har varit med om det här, säger Lindberg.

I bakgrunden finns ett dokument, Masterplan 2035, som Skellefteå Airport jobbat fram. Det beskriver allt från konkreta planer till visioner för flygplatsen.

– Då vi skrev masterplanen 2016, visste vi inte att vi skulle ha ännu ett inrikesbolag 2017.

Lindberg är glad över att siffrorna på alla sätt pekar åt rätt håll. Snart är Skellefteå Airport, som ägs av kommunen sedan 2010, lönsam.

– Vi har en jättepotential med turismen här. Lägg därtill att vi har en fantastisk exportindustri. För dem kommer flyget att vara enormt viktigt.

Konsekvensen blir i att Skellefteå Airport måste investera i utbyggnad löpande.

Detta har skett eller sker närmast:

Fler flygbussar

Alla Norwegians och SAS avgångar och landningar kommer att kopplas till en flygbuss, berättar Skelleftebuss vd Andreas Olofsson. Det innebär att även om det kan förekomma avgångar med tio minuters mellanrum så kommer det att gå två flygbussar, en för varje avgång.

Säkerhetsscanner

En ny säkerhetsscanner installeras för att öka tempot genom säkerhetskontrollen. Den finns på plats.

Nya automatiska bagagedrops installeras

– Vi vill öka flödet för resenärerna och kommer därför att installera automatiska bagagedrop hos oss under sommaren och hösten.

Landningsbanan byggs ut med cirka 400 meter till 2520 meter.

– Projektering för banförlängning är påbörjad och kommer att pågå under 2017. Ambitionen och förhoppningen är att utföra utbyggnaden under sommaren 2018. Vi kommer dock att behöva tillstånd från miljödomstolen innan en utbyggnad påbörjas, säger Lindberg.

Boarding flyttas

En sluss till gaten.

– Det blir ganska likt hur det ser ut på Arlanda. Vi kommer att flytta boardingen till just innan du ska ut till planet.

Terminalbyggnad

En första terminalutbyggnad ska göras i riktning mot plattan under sommaren 2017.

Bygga på höjden

Sedan kommer nästa fråga. När blir dagens terminalutbyggnad som består av 3900 kvadratmeter, varav 960 kvadrat är passagerarytor, en för trång kostym?

– Går det som vi hoppas och tror kommer terminalen att bli för liten. Den lösning vi ser i dag är att bygga på en våning. Vi funderar på att behålla passagerarna på nedre planet och flytta upp konferens, bagage och annat, men inga beslut är tagna än.

Service

Andra bitar handlar om att restaurangen ska vara öppen så länge trafiken är igång. Restaurangen sköter också baren inne i gaten.

Det ska också ske en utveckling av service då resenären kommit in i gaten

– Där driver vi nu en butik själva med allt från klassiska taxfree produkter som godis och parfym till de populära Skellefteå-mössorna, säger Lindberg.

Resa mer

En hörnsten i Lindbergs arbete är att få Skellefteborna att resa mer. I snitt gör de 1,8 resor och år per capita. I Umeå och Luleå ligger motsvarande siffror på 3,3–3,5 resor.

– Jag tror att vi kommer att få tillbaka många resenärer som valt att åka från Umeå och Luleå istället för Skellefteå. Samtidigt kommer priserna att vara sådana nu att det kommer att bli fler spontanbokningar, kompisgäng som far på konserter eller liknande.

Och hur slutar 2017 för Skellefteå Airport?

– Jag tror att vi kommer att nå all time high med 360 000 passagerare, 70 000 fler än 2016. Flygplatsen kommer att visa plusresultat för första gången i historien. Samtidigt hoppas jag att våra kunder kommer att ha förståelse för att det blir ett stökigt år. Det kommer att ske väldigt många förändringar här.

Lars Andersson/Norran Affärsliv

Annons
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten