Mari Gustafsson och Mia Eskilsson.
Per Landfors

Tomma lokaler – nya kedjor på väg in

Affärsliv24.
Två nya kedjor kan snart slå upp portarna i Avion Shopping. Det berättar centrumchefen Mia Eskilsson vid en träff med Ikeas Mari Gustafsson inför ettårsjubileet.
Elin Olsson
Uppdaterad 15 mars kl. 14:57

Helgen den 23–26 mars firar Ikea och Avion sitt ettårskalas.

– Det känns otroligt roligt, säger Mari Gustafsson, varuhuschef på Ikea i Umeå.

Hon ansvarar för Ikea och Mia Eskilsson för Avion Shopping, men de jobbar tajt tillsammans.

– Vi har samma mål – att skapa trafik till Umeå, säger Mari Gustafsson.

Under året som varit har ungefär fyra miljoner besökt Ikea och Avion.

Är det ungefär som ni hade förväntat er?

– Ja på ett ungefär. Vi hade gissat på 3,5 miljoner, så lite fler besökare blev det än vår gissning, säger Mia Eskilsson.

– Själva Ikeavaruhuset hade 1,9 besökare första året, och det är ungefär där det brukar ligga när ett Ikea öppnar, säger Mari Gustafsson.

De berättar att de flesta besökarna kommer från Umeå, Skellefteå, Örnsköldsvik och Lycksele. Men framför allt under sommaren kom även många långväga turister.

– Vi har haft besökare från Murmansk, Tyskland, USA – ja överallt, säger Mari Gustafsson.

För att få veta varifrån besökarna kommer görs postnummerundersökningar, men även vanligt fotarbete.

– Vi går runt och frågar folk varifrån de kommer, säger Mia Eskilsson. Utöver det har jag gjort två stora marknadsundersökningar sedan öppning.

De berättar att Finland har blivit en relativt stor marknad.

– Vår tv-reklam sträcker sig över till Finland och vi har gjort olika samarbeten med bussbolag mot Finland, säger Mia Eskilsson.

– Ja, och en dag kom 14 bussar från Finland, utan att de hade anmält sig innan. De körde in här och släppte av alla besökare på parkeringen. Då sätts vi verkligen på prov – allt ska flyta smidigt, från restaurangbesök till att betala i kassan, säger Mari Gustafsson.

De finska bussarna brukar oftast släppa av resenärerna på Avion och Ikea och efter några timmar går bussen vidare till Umeå centrum.

– Jag har frågat busschaufförerna och det vanliga är att ungefär hälften av besökarna sover över i Umeå innan de åker tillbaka med färjan, säger Mia Eskilsson.

– Vi är glada över att ha lyckats skapa mycket trafik till Umeåregionen – för det är ju alltid en förhoppning. En stor etablering skapar ofta en attraktionskraft, som både centrum och handelscentrumet kan ta del av, säger Mari Gustafsson.

Hon beskriver tiden sedan öppning som ett år av glädje.

– Ett fantastiskt år, tillsammanskänsla – och så har vi satt Umeå på kartan. Men vi har slitit hårt, och våra medarbetare har fått slita hårt.

Vad tycker butikerna i Avion om året?

– Det finns de som är jättenöjda och de som är mindre nöjda. Men för ett förstaår är vi jättenöjda med det kunderna handlar för. Ett snittkvitto ligger på 280 kronor och det är relativt högt, säger Mia Eskilsson.

I dagsläget finns åtta tomma lokaler inne i Avion, vilket kan jämföras med tio då shoppingcentret öppnade. Och nu är det klart med två nya stora kedjor.

– Ja, två kedjor öppnar här, men jag kan ännu inte berätta vilka de är, säger Mia Eskilsson.

Det talas om att centrum utarmas, hur ser ni på den saken?

– Utan Umeås centrum hade vi inte etablerat oss här – då hade detta fortfarande varit en åker. Vi tror att vi drar mycket folk till regionen och det kan alla vinna på, säger Mia Eskilsson.

Har ni några samarbeten med aktörerna i centrum?

– Inte i dagsläget, men vi vill samarbeta, säger Mia Eskilsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten