Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på affärsliv24.vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Johan Nilsson / TT

Namninsamling ska stoppa flygskatten

Publicerad i söndags kl 10.31

Affärsliv24. Branschorganisationen Svenskt flyg har startat en namninsamling för att stoppa flygskatten som regeringen vill införa. ”Det är ett skarpt läge”, säger Anna Wilson, generalsekreterare till Norran.

Som Norran tidigare berättat kommer den rödgröna regeringen att lägga fram ett förslag om en flygskatt innan sommaren. Något som mött kritik från flera håll.

Nu startar Svenskt flyg, där bland annat svenska flygplatser och flygbolag ingår, en namninsamling för att förslaget inte ska bli verklighet.

– Skatten kommer inte att ge effekt. Vi vill visa en bättre väg till ett hållbart flyg och faktiskt effekt på miljön istället på andra områden. Många tror att den inte kommer att påverka ens flygplats eller några jobb, säger Anna Wilson.

Istället vill Svenskt flyg se andra typer av åtgärder för att nå miljömålen.

– Det handlar om att arbeta med teknik, framförallt biobränsle. Flygbolagen har precis enats om att halvera utsläppen för inrikesflyg till 2030. Det ska göras med nya flygplan och nytt bränsle.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att andra trafikslag betalar skatter som flygbranschen hittills sluppit. Har han inte en poäng?

– Vi betalar ju redan avgifter, för saker som säkerhet, pendelkostnader, lyft/landning, som vägtrafik inte betalar. Om man vill ge oss en bränsleskatt men tar bort avgifterna vore det en annan sak. Nu kallar man det för olika saker.

Christoffer Åhlund/Norran

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.

Mest läst på Affärsliv24
Affärsbloggen
Visa alla bloggar
Bilprofil i  Umeå byter jobb

Klart: Bilprofil i
Umeå byter jobb

Affärsliv24. Efter drygt 12 år på bilfirman går profilen vidare mot nya utmaningar. 0

Umeåbolag skapar  snabbaste e-handeln

Umeåbolag skapar
snabbaste e-handeln

Affärsliv24. Två av Umeås prisade startups har skapat en av landets snabbaste sajter för e-handel. 0

Coop köper  Ica-butik i Umeå

Klart: Coop köper
Ica-butik i Umeå

Affärsliv24. Butiken ska ställas om till en Coop på rekordtid. 0

Karriär i Norr