Ikea ska stoppa rattfulla chaufförer

Nu tar Ikea krafttag mot rattfulla lastbilschaufförer. Detta efter att en chaufför lämnat Ikea i Älmhult med närmare två promille alkohol i blodet.

Ikea har fått kritik för att inte göra tillräckligt för att stävja drickandet bland de chaufförer som transporterar åt företaget. Kritiken blossade upp efter att en tredje chaufför med anknytning till Ikea avslöjats rattfull på ett halvår, skriver Trailer.se. Bland annat stoppades en lastbilschaufför, som lämnat Ikea i Älmhult, med närmare två promille i blodet.

Enligt Olov Hjalmarsson, DC Manager på Ikea i Älmhult, har möbeljätten tagit del av andra företags lösningar. Från och med 1 april inför man därför slumpvisa alkoholtester av de externa chaufförerna.

– Dessa slumpvisa kontroller kommer att genomföras av vaktpersonal. För cirka två veckor sedan informerades berörda transportörer om detta, säger Olov Hjalmarsson till Trailer.se.

Tidigare har kontroller bara skett när det funnits en uppenbar misstanke om drog- eller alkoholpåverkan.

– Vi strävar hela tiden efter att göra saker bättre och bättre. Under de senaste veckorna har vi lärt oss att vi kan göra än mer för både vår egen interna säkerhet men även för säkerheten på vägarna, säger Olov Hjalmarsson.

Om föraren blåser positivt – eller vägrar låta sig testas – förbjuds chauffören att köra in på Ikeas område, uppger Expressen. Är chauffören uppenbart berusad tillkallas polis.