Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på affärsliv24.vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Lottetoppar inför rätten i Sydkorea

Publicerad i måndags kl 13.09

Ekonomi. Fyra familjemedlemmar och en älskarinna som kontrollerar jättekonglomeratet Lotte står inför rätta i Sydkorea. Den 94-årige grundaren Shin Kyuk-Ho kastade sin käpp på domstolsgolvet och krävde att få veta var han var.

FÖLJ ÄMNEN

De inblandade misstänks för skatteflykt, förskingring och bedrägeri i ytterligare en bolagshärva som väckt folkets vrede. I centrum står styrelseledamoten Shin Dong-Bin, tillsammans med sin bror, syster och pappa. Som grädde på moset är även pappans nästan 40 år yngre älskarinna inblandad, som tillsammans med sin dotter äger 6,8 procent av ägarbolaget.

Fick lön utan jobb

Shin Kyuk-Ho verkade förvirrad när han i rullstol fördes in i domstolssalen, men hann ilskna till och kasta sin käpp i golvet innan han rullades ut igen, med fötterna släpandes i marken. Han nekade via advokat till anklagelserna om korruption till ett värde av motsvarande nästan 1,8 miljarder kronor.

Hans älskarinna, en före detta modell och skådespelare, anklagas för att ha förskingrat stora summor genom att ta emot lön från företaget, utan att ha utfört några direkta arbetsuppgifter.

Inblandat i robotförsvar

Lotte är ett multinationellt storbolag, Sydkoreas femte största, som är inblandat i flera verksamheter som detaljhandel, mat och hotell. Lotte är också aktuell genom att ha tillhandahållit den mark där det amerikanska antirobotsystemet THAAD börjat monteras upp. Det har gjort att 90 procent av bolagets butiker i Kina fått slå igen, antingen av myndigheter eller av demonstranter. Kina har protesterat högljutt mot placeringen, då landet oroas över att systemets kraftiga radar kan tränga in över det egna territoriet.

Härvan kring Lotte är separerad från skandalerna kring avsatte presidenten Park Geun-Hye där Samsung är inblandat.

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.

Mest läst på Affärsliv24
Affärsbloggen
Visa alla bloggar
Därför såldes Rapunzel

Backlund: Därför såldes Rapunzel

Affärsliv24. Ida Backlund talar ut om försäljningen – och sitt medfödda hjärtfel. 0

Jord- och skogsägare  får 158 miljoner

Jord- och skogsägare
får 158 miljoner

Affärsliv24. Medlemmarna i banken får dela på 158 miljoner i utdelning. 0

Coop köper  Ica-butik i Umeå

Klart: Coop köper
Ica-butik i Umeå

Affärsliv24. Butiken ska ställas om till en Coop på rekordtid. 0

Karriär i Norr