Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på affärsliv24.vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Världen nobbar brasilianskt skandalkött

Publicerad 20 mars 2017

Ekonomi. Krisen för världens största köttexportör fördjupas ytterligare. Flera länder sätter nu stopp för kött från Brasilien – där myndighetstjänstemän misstänks ha mutats för att släppa igenom skämt och smittat kött.

FÖLJ ÄMNEN

Redan har en rad personer gripits och tiotals anställda vid Brasiliens lantbruksdepartement har sparkats, misstänkta för inblandning i köttbluffen som skakar om både Brasilien och köttimporterande länder världen över.

Kina har från söndagen helt stoppat import av kött från Brasilien. En källa till nyhetsbyrån Reuters uppger att stoppet är tillfälligt, men att det införs som ”en försiktighetsåtgärd”.

Sydkorea har beslutat att skärpa kontrollerna av kycklingkött från det sydamerikanska landet och tillfälligt förbjudit all försäljning av kyckling från BRF, världens största fågelproducent.

EU stoppar

En hög chef vid BRF anmälde sig frivilligt till den brasilianska polisen i helgen, där han greps. Bolaget har försökt bemöta och förneka anklagelserna om köttfusk med en bred annonskampanj i medierna.

Samtidigt meddelar EU-kommissionen att brasilianska företag som varit en del av köttfusket kommer att blockeras i hela EU.

– Kommissionen kommer att säkerställa att alla företag som är inblandade i bedrägerierna kommer att stängas av från att exportera till EU, säger en talesperson för EU-kommissionen enligt Reuters.

I Danmark har de stora livsmedelskedjorna Coop och Dansk Supermarked försäkrat sig om att det inte finns något kött i butikerna som kan ha kommit från något av de utpekade företagen i Brasilien, rapporterar Ritzau.

Finska Kesko slutade redan för två tre år sedan att importera kött från Brasilien, sedan skämt kött upptäckts i kvalitetskontroller, skriver FNB.

Krismöten

Brasiliens president Michel Temer höll på söndagen ett krismöte med företrädare för landets viktiga köttindustri. Därefter träffade han ambassadörer från stora importländer för att försöka mildra eventuell oro.

Det försöket verkar inte ha burit full frukt.

Köttexporten är en mycket viktig del av en vacklande brasiliansk ekonomi. Årligen exporterar landet fågelkött för motsvarande 44 miljarder kronor och nötkött för motsvarande 38 miljarder kronor.

Det misstänkta köttfusket kommer extra olägligt för Michel Temer och de pågående förhandlingarna om ett handelsavtal mellan EU och tullunionen Mercosur (Argentina, Brasilien, Paraguay, Uruguay och Venezuela).

EU-kommissionen försäkrar dock att köttskandalen inte kommer att få några återverkningar förhandlingarna. Ett sådant handelsavtal kommer att innehålla ett avsnitt som tydligt reglerar och stärker livsmedelssäkerheten, enligt EU-kommissionens talesperson.

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.

Mest läst på Affärsliv24
Affärsbloggen
Visa alla bloggar
Åtta anställda  drabbas av konkurs

Åtta anställda
drabbas av konkurs

Affärsliv24. Ett Umeåföretag med åtta anställda har begärt sig i konkurs.  0

Nya ägare tar över travrestaurangen

Nya ägare tar över travrestaurangen

Affärsliv24. Bryter även ut restaurangen på ishallen från O´learys. 0

Satsar på fler målgrupper

TV: Satsar på fler målgrupper

Affärsliv24. Krögarna bakom O’Learys i Umeå tar nu över ytterligare en restaurang och satsar på fler målgrupper. 0

Ny vd tillsätts  i storkoncern

Ny vd tillsätts
i storkoncern

Affärsliv24. Efter att två koncerner slagits samman blir det förändringar i ledningsgrupperna. 0

Karriär i Norr