Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på affärsliv24.vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Allra överklagar nej till att få överklaga

Publicerad 20 mars 2017

Ekonomi. Det skandalomsusade pensionsbolaget Allra som i fredags slängdes ut från Pensionsmyndighetens fondtorg har överklagat förvaltningsrättens beslut om att bolaget inte får överklaga myndighetsbeslutet. Nu löper Allras juridiska kamp i tre olika spår.

Fakta

— Vi ingav ett överklagande av förvaltningsrättens beslut i dag, och vi kommer att utveckla skälen för det i morgon.

Marcus Johansson, pensionsbolaget Allras juridiska ombud, om förvaltningsrättens beslut om att bolaget inte får överklaga Pensionsmyndighetens beslut att kasta ut Allra från sitt fondtorg har överklagats till kammarrätten.

Bakgrunden till Pensionsmyndighetens granskning av Allra var klagomål om aggressiv marknadsföring och påstridiga försäljare. Det har också framkommit medieuppgifter som pekar på att det finns tveksamheter i hur bolaget drivs.

Ett av frågetecknen har gällt Allras dotterbolag i Dubai som enligt vd:n sysslar med "värdepappershandel, analystjänster och därmed förenliga tjänster", vilket Svenska Dagbladet rapporterat om.

Allras två huvudägare Alexander Ernstberger och David Persson har tjänat stora summor på verksamheten. 2012 gjorde de enligt SvD vinst på 100 miljoner kronor, på en privat affär med huvudägaren i finansbolaget Oak Capital.

Samma år betalade Allra, som då hette Svensk Fondservice, omkring 430 miljoner kronor med fondspararnas pengar för värdepapper från två internationella finansbolag. Runt 170 miljoner av de 430 miljoner kronorna - nästan 40 procent - gick till Oak Capital som förmedlade köpet, enligt Ekot i Sveriges Radio.

Affärerna ledde till att pensionsspararna blev blåsta på mångmiljonbelopp, enligt Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi, eftersom avgiften som Oak Capital tog ut var ett kraftigt överpris.

Oak Capitals vd och ytterligare en person från Oak Capital är i dag högt uppsatta chefer i Allra.

FÖLJ ÄMNEN

– Vi ingav ett överklagande av förvaltningsrättens beslut i dag, och vi kommer att utveckla skälen för det i morgon, säger Marcus Johansson, Allras juridiska ombud, till TT.

Då hade förvaltningsrätten i Stockholm bestämt att avtalet mellan Allra och Pensionsmyndigheten är ett civilrättsligt avtal och inte myndighetsutövning, och att det inte kan överklagas enligt förvaltningslagen.

– Vi är förvånade över att förvaltningsrätten gör det så lätt för sig och nekar oss en prövning av ett myndighetsbeslut, säger Johansson, som överklagat till kammarrätten.

Allra har också anmält Pensionsmyndighetens beslut till Konkurrensverket med missbruk av dominerande ställning som grund.

Bolaget har också vänt sig till tingsrätten. Där kommer målet att tas upp, säger Johansson. Han pekar på att det gäller utkastandet från fondtorget, men också en begäran om att myndighetens beslut stoppas tills huvudsaken har prövats.

– Den delen ska ju tingsrätten behandla skyndsamt.

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.

Mest läst på Affärsliv24
Affärsbloggen
Visa alla bloggar
Åtta anställda  drabbas av konkurs

Åtta anställda
drabbas av konkurs

Affärsliv24. Ett Umeåföretag med åtta anställda har begärt sig i konkurs.  0

Nya ägare tar över travrestaurangen

Nya ägare tar över travrestaurangen

Affärsliv24. Bryter även ut restaurangen på ishallen från O´learys. 0

Satsar på fler målgrupper

TV: Satsar på fler målgrupper

Affärsliv24. Krögarna bakom O’Learys i Umeå tar nu över ytterligare en restaurang och satsar på fler målgrupper. 0

Ny vd tillsätts  i storkoncern

Ny vd tillsätts
i storkoncern

Affärsliv24. Efter att två koncerner slagits samman blir det förändringar i ledningsgrupperna. 0

Karriär i Norr