Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på affärsliv24.vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Nordea i stor dansk penningtvätthärva

Publicerad 20 mars 2017

Ekonomi. Nordea och Danske Bank misstänks ha slussat vidare miljardbelopp i en penningtvätthärva, skriver tidningen Berlingske.

FÖLJ ÄMNEN

Misstankarna handlar om omfattande internationell ekonomisk brottslighet, enligt tidningen.

En utredning av myndigheter i bland annat Lettland och Moldavien visar att flera miljarder har flyttats till skatteparadis via danska banker, bland annat Nordea och Danske Bank.

– Det handlar om transaktioner som är av en så misstänkt karaktär att alla alarmklockor borde ringa i bankerna, säger Lars Krull, seniorrådgivare vid Aalborg universitet, till Berlingske.

Sju miljarder

Enligt tidningen handlar det om mer än sju miljarder danska kronor fördelat på 1 700 transaktioner under åren 2011-2014. Pengarna har i huvudsak flyttats från brittiska skalbolag, genom danska banker till bolag på Seychellerna och i Panama.

Det antas att delar av pengarna kommer från kriminell verksamhet.

– Det finns helt enkelt inga sakliga skäl till att ett bolag i Storbritannien för över ganska stora summor via en bank i Moldavien till ett konto i en dansk bank, som tillhör ett bolag i ett skatteparadis som Panama. Det är helt fel, säger Lars Krull till Berlingske.

Varit medvetna

Danske Bank erkänner att man inte haft tillräckligt bra kontroll, men hävdar att bristerna har rättats till.

Danska banker kritiserades nyligen i skarpa ordalag av landets finansinspektion för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder mot penningtvätt.

Lars Koch, internationell chef och skatteexpert vid Oxfam Ibis ställer sig frågande till att bankerna inte har känt till de stora penningflödena.

– Det är svårt att fortsätta att tro att de danska bankerna inte har varit medvetna om att de förmodligen har medverkat till penningtvätt och till att gömma pengar i skatteparadis, säger han och tillägger att sanktionerna mot banker som inte sköter sig måste skärpas.

”Tolererar inte”

I en skriftlig kommentar till Dagens industri skriver Petter Brunnberg, Nordeas presschef i Sverige, att banken inte tolererar att utnyttjas som en bas för penningtvätt:

”De aktuella transaktionerna hänför sig till åren 2012-2014. Vi inledde efter det ett omfattande program för att bli bättre på att följa reglerna för motverkan av penningtvätt och komma till rätta med historiska svagheter i det arbetet”.

Hej!

Tyckte du den här artikeln var intressant?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så har du alltid full koll på vad som händer i Västerbottens näringsliv.

Mest läst på Affärsliv24
Affärsbloggen
Visa alla bloggar
Åtta anställda  drabbas av konkurs

Åtta anställda
drabbas av konkurs

Affärsliv24. Ett Umeåföretag med åtta anställda har begärt sig i konkurs.  0

Nya ägare tar över travrestaurangen

Nya ägare tar över travrestaurangen

Affärsliv24. Bryter även ut restaurangen på ishallen från O´learys. 0

Satsar på fler målgrupper

TV: Satsar på fler målgrupper

Affärsliv24. Krögarna bakom O’Learys i Umeå tar nu över ytterligare en restaurang och satsar på fler målgrupper. 0

Ny vd tillsätts  i storkoncern

Ny vd tillsätts
i storkoncern

Affärsliv24. Efter att två koncerner slagits samman blir det förändringar i ledningsgrupperna. 0

Karriär i Norr