Fredric Åkerblom.
Izabelle Nordfjell

Umeåprofil köper konkursdrabbat bolag

Affärsliv24.
Umeåprofilen Fredric Åkerblom har gått in som ensam ägare och vd i det konkursdrabbade Lamiroc i Nordmaling.
– Jag ska dubbla omsättningen inom tre år, säger han till Affärsliv24.
Elin Olsson
Publicerad 25 mars kl. 07:15

Fredrik Åkerblom är känd inom Umeås sport- och näringsliv. Han har varit vd för Björklöven och tidigare varit delägare i O’Learys, och nu startar han upp Umeå padelcenter tillsammans med bland andra Peter Foppa Forsberg.

– Jag brukar försöka bedriva affärer, så det kändes naturligt att hoppa på Lamiroc, säger han.

Lamiroc gick i konkurs i december 2016, bland annat på grund av obetalda fordringar hos ett norskt företag. Åtta personer berördes av konkursen, men nu finns en ljusning.

Den 17 februari tog Fredric Åkerblom över Lamiroc som ensam ägare och just nu smygs produktionen igång igen.

– Vi beräknar ha en full produktion i slutat av april, i början av maj. Som det ser ut får de flesta behålla jobben, säger Fredric Åkerblom.

Varför just Lamiroc?

– Jag har egentligen alltid känt till produkten och att den är unik – Lamiroc är Sveriges enda högstryckslaminatfabrik, säger Fredrik Åkerblom och fortsätter:

– Jag har gjort som man gör med alla affärer – jag har räknat på det. Jag tror mycket på produkten.

När driver du fabriken med vinst?

– Jag beräknar att dubbla omsättningen inom tre år och på allvar ta en bra marknadsandel på de marknader vi är inne på när det gäller laminat. Vi ska vara en pålitlig leverantör och ha en flexibel produktion – det är det som är styrkan.
Vilka är era största kunder?

– Det är till exempel byggföretag, till vilka vi tillverkar fasadlaminat. Vi gör även grafiskt laminat, där man kan få in tryck – det är vi unika om i Sverige också. Sedan har vi en del kunder som tillverkar möbler och skåp. Till exempel är omklädningsskåpen på Navet från Lamiroc. Vi har en ganska bred verksamhet eftersom vi har en egen bearbetning – men det som gör oss unika är just vårt högtryckslaminat, som är mycket hårdare och tåligare än vanlig laminat.

Hur ser du på Lamirocs historik?

– Vad som har hänt tidigare får står för de tidigare ägarna. Jag blickar framåt – med tillförsikt.

Det här är en helt ny bransch för dig, hur känns det?

– Jag kliver nog in med annorlunda och öppna ögon – jag är inte hemmablind. Jag har hållit på med många olika saker vilket gör att jag ser det här på mitt sätt. Jag tror att med bra kundvård och med snabba leveranser med hög kvalitet så kan man komma långt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten