Clips delägare Catharina Barrefjord, Åsa Wikman och Karin Mörtell.
1 av 2

Känt Umeåföretag firar 30 år

Affärsliv24.
Den 6 april 1987 öppnade frisörsalongen Clip i Umeå. Och 30 år senare är de Umeås – och en av Sveriges – största frisörsalonger.
– Vi har många oförglömliga minnen, säger Åsa Wikman, en av delägarna.
Elin Olsson
Uppdaterad 10 april kl. 13:55

Clip grundades av Catharina Barrefjord, Karin Mörtell och Åsa Wikman – och det är samma trio driver företaget än i dag.

– Vi kompletterar varandra bra. När man har jobbat ihop så länge blir det en otrolig tillit mellan varandra. Man lär sig varandra, det är en stor tillgång, säger Åsa Wikman.

Ni har jobbat ihop i 30 år – har ni haft era duster?

– Nej, jag tycker inte det. Vi tycker inte lika och gör inte lika, men vi ser det som en förmån. Vi kommer med olika synvinklar och utan det hade Clip aldrig sett ut som det gör i dag. I övrigt har det varit friktionsfritt, vi tittar på varandra och tänker att alla gör så gott man kan, säger Åsa Wikman.

Under åren har Clip växt och blivit ett av Sveriges största frisörföretag. I dag har Clip tre salonger i Umeå: Clip Room, Clip Shop och Clip Drop in.

– Det har verkligen varit roligt att utvecklas även som företagare de här åren. Det är kul att ha ett koncept som funkar, till exempel med vår drop in-salong, som togs väldigt väl emot av kunderna. Man lär sig hur företagandet funkar. Vi har kunnat öppna flera nya salonger i Umeå och hade även en salong i Stockholm under fem år.

Varför stängde ni i Stockholm?

– Vi sålde den salongen för tre år sedan. De som jobbade där nere kom från Clip i Umeå och när de slutade på grund av flytt och barnafödande så blev vi utan personal där. Vi kände att det var svårt att anställa nya utan att måsta vara där nere och jobba väldigt mycket. Så vi sålde.

I dag har Clip omkring 30 anställda frisörer – i en värld där salonger oftast har hyrstolar till varje frisör.

Berätta om det vägvalet, varför valde ni att ha anställd personal?

– Det bildar team bättre. Dessutom kan vi utbilda alla frisörer så att alla håller samma nivå, säger Åsa Wikman och fortsätter:

– Många salonger i Sverige vill inte ha anställda. Då är det lättare att ha hyrstolar – och då är det upp till var och en om de har kunder eller inte. Vi tycker att det är roligt att kunna erbjuda ett bra jobb, att satsa på vår personal och jobba ihop – att ta hjälp av varandra. Om alla hyr varsin stol har alla varsitt företag och man är sig själv närmast, men som anställd jobbar man för varandra på ett annat sätt. Självklart är det jobb med att ha personal också, men hos oss funkar det jättebra.

Vilken är er drivkraft?

– Det är nog mode, skönhet och stil. Vi är alla tre intresserade av inredning och vi har kunnat få utlopp för det genom att skapa snygga miljöer som folk kan trivas i. Och skönhet är så roligt – i alla former. Vi vill kunna erbjuda ett bra jobb där kunden känner sig satsad på. Men vi satsar även på vår personal. Det är nog därför vi har kunnat behålla så mycket personal – att låta dem utvecklas på sin arbetsplats.

Hur gör ni det?

– Till exempel genom att i trettio års tid åka utomlands med personalen på kurs. Det är otroligt utvecklande och har skapat många oförglömliga minnen. Oj, vad vi har haft mycket roligt. Nu när vi firar jubileum kommer många gamla minnen tillbaka, och de allra allra flesta är positiva. Vi har skrattat väldigt mycket.

Hur länge vill ni ägare fortsätta driva Clip?

– Vi vill fortsätta, ingen av oss har nog en annan tanke. Men sen kan det komma hinder där också, att man kanske inte klarar av det, men som läget ser ut just nu så ska vi fortsätta i samma anda och stil. Vi trivs så bra på vår arbetsplats och har så fantastiska kunder.

Hur firar ni jubileet?

– Vi firar i helgen den 8–9 april med både kunder och personal. Vi har tårta, gåvor och erbjudanden till både gamla och nya kunder. Vi har ju faktiskt kunder som har klippt sig hos oss ända sedan starten. I övrigt så firar vi med personalen – i fredags med bubbel och ikväll, lördag, med överraskningsfest på hemlig ort. Och i slutet av månaden åker vi alla till Amsterdam på kurs.

Annons
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten