Många kontor stänger för spontana besök

Affärsliv24.
Från den 2 maj går det inte att göra ett spontant besök på de flesta av Arbetsförmedlingens kontor i länet.
– Nej, vi tar enbart emot bokade besök, säger Anders Eriksson, arbetsförmedlingschef i Skellefteå och Norsjö.
Elin Olsson
Publicerad 20 april kl. 15:43

Allt fler besök bokas i förväg och andelen spontana besök minskar. Därför väljer nu Arbetsförmedlingen att ändra sina öppettider från och med tisdagen den 2 maj.

Inget av kontoren i länet kommer att ha öppet för spontana besök, utom kontoren i Umeå, Skellefteå, Lycksele och Vilhelmina.

– Vi märker att när vi har öppet är det väldigt få spontana besök, både på de små och stora kontoren. På ett större kontor kan man anpassa bemanningen efter det, men inte på ett litet. Genom att enbart ta emot bokade besök på de mindre kontoren kan vi förbereda mötet med den arbetssökande på ett bra sätt, samtidigt som vi kan använda tiden mer effektivt genom att till exempel vara ute mer hos arbetsgivare, säger Anders Eriksson.

Han fortsätter:

– Det här ger oss även tiden att kunna stötta allt fler personer som har det svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Han menar att ökningen av antalet bokade besök beror mycket på att en arbetssökande med e-legitimation kan skriva in sig på webben hos Arbetsförmedlingen och samtidigt boka tid för ett personligt besök vid kontoret.

– Ja, den digitala utvecklingen gör att Arbetsförmedlingens kunder i större utsträckning kan välja den kontaktväg som passar dem bäst, säger Carola Larsson, arbetsförmedlingschef i Umeåregionen.

Ytterligare en nyhet lanseras den 2 maj. Då kan en arbetssökande välja att få sitt stöd genom Arbetsförmedlingens Kundtjänst – en rikstäckande funktion där man kan sköta alla kontakter på telefon eller via webben. Detsamma gäller alla arbetsgivare, som också kan få hjälp med sina rekryteringar på distans.

– Om den arbetssökande vill ha kontakten via distans så kan den ske via telefon, Skype eller ett webinar. Behövs ytterligare stöd görs sedan en överlämning från kundtjänsten så att den arbetssökande får träffa en person på det lokala kontoret istället, säger Anders Eriksson.

När förändringen träder i kraft kommer kontoret i Umeå att minska sina öppettider.

– Nu gäller det att vänja sig vid det här nya sättet, men jag tror att de flesta kommer att se fördelarna med det, säger Anders Eriksson.
Öppet enbart för bokade besök

Norsjö, Malå, Sorsele, Storuman (inklusive Tärnaby), Dorotea, Åsele, Vindeln, Bjurholm, Nordmaling, Vännäs och Robertsfors.

Öppet även för spontana besök

Skellefteå, Lycksele, Vilhelmina och Umeå. Kontoret i Umeå kommer dock att minska sina öppettider.

Annons
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten