Klart: De vann på regionfinalen

Affärsliv24.
Under torsdagskvällen utsågs de regionala vinnarna i Venture Cups tävling Startup – två Umeåföretag prisades.
Elin Olsson
Publicerad 19 maj kl. 14:06

Venture Cups regionfinal i tävlingen Startup ägde rum i Skellefteå på torsdagskvällen.

En av kvällens vinnare var Mowida från Umeå, som tog hem priset Impact Maker. Mowida har utvecklat en tjänst som dels gör det enklare för bostadssökande att hitta boende, dels förenklar för uthyrare att administrera och hyra ut boenden. Plattformen matchar uthyrare och sökande utifrån olika kriterier, förenklar processen för båda parter och skapar enligt grundarna Meiju Vartiainen och Daniel Remes en helt friktionsfri bostadsmarknad.

– Att ha vunnit känns fantastiskt! Oj oj oj! För första gången i våra liv har vi den ekonomiska möjligheten att lägga hela vår själ och tid på att bygga upp ett företag som vi så oerhört starkt tror på och som vi vet kan hjälpa hela världen. Det betyder också att resten av Sverige även har öppnat upp ögonen för den potential vår idé har, säger Meiju Vartiainen från Mowida.

Under regionfinalen delade Venture Cup ut fem priser. Utöver Mowida prisades även Umeåföretaget HiloProbe, som utvecklat ett test som används för att diagnostisera och prognostisera tjocktarmscancer.

– Det känns superkul att vinna, det betyder väldigt mycket för oss som litet företag att få en sådan god merit. Dessutom är vinstpengarna såklart värdefulla, säger Lina Olsson från HiloProbe.

Årets tävling slog rekord i antalet tävlande och under torsdagskvällen fick över 100 personer på The Great Northern i Skellefteå se vinnarna ta emot sina utmärkelser. Konferencierer för galakvällen var Venture Cups vd Julia Selander samt Venture Cup Nords regionchef Hillevi Lindelöf.

– Det har varit så roligt att få följa de tävlande under denna vår. Alla har gjort ett grymt bra jobb. Juryn var så imponerade av finalisterna och efter långa diskussioner på jurymötet kunde vinnarna utses. Med så grymma team bland de tävlande är jag övertygad om att vi kommer se mer av många av dem i framtiden, säger Hillevi Lindelöf.

Här är alla vinnare i regionfinalen

Vinnare av Impact Maker – Mowida

Meiju Vartiainen och Daniel Remes, Umeå.

En tjänst som dels gör det enklare för bostadssökande att hitta boende och som förenklar för uthyrare att administrera och hyra ut boenden. Plattformen matchar uthyrare och sökande utifrån olika kriterier och förenklar processen för båda parter.

Vinnare av Game Changer – HiloProbe

Lina Olsson, Marie-Louise Hammarström, Sten Hammarström, Gudrun Lindmark och Anne Israelsson, Umeå.

HiloProbes lösning ColoNode ger en säkrare identifiering av tumörspridning vid tjocktarmscancer som är en avgörande faktor för patienternas fortsatta behandling och överlevnad. Detta är helt ny och unik information som inte kan fås i dagsläget, vilken ger nya möjligheter till individuell behandling av patienterna.

Vinnare av Student Superstart + en plats på No Plan B:s tillväxtskola – Bara Bättre

Sara Eriksson, Linnea Elfving, Claes Lundgren, Örnsköldsvik.

Bara Bättre är ett ledarskapskoncept som primärt hjälper frisörföretagare att coacha och leda sin personal för högre lönsamhet. Kunder får rätt förutsättningar för att prestera bättre, tjäna bättre och ha roligare på jobbet.

Vinnare av Top Tech – Organofuel Sweden

Italo Sanhueza, Armando Cordova, Claes-Göran Beckeman och Anders Niclazon, Samson Afewerki och Luca Deiana, Sundsvall.

Organofuel Sweden är ett grönt start-up företag som har utvecklat en teknologisk plattform som möjliggör ett unikt sätt att framställa högvärdesprodukter (gröna kemikalier, biomaterial och biodrivmedel) med skogen som startmaterial.

Annons
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten